Paranøtter
Botanisk sett er paranøtten en kapselfrukt og ikke en nøtt. Nøttene sitter inne i en kapsel som veier ca 3 kg og som inneholder ca 25 nøtter. Nøttene sitter så tett at det harde skallet som sitter rundt hver individuelle nøtt formes av nøttene som ligger ved siden av.
Bruksområde
Paranøtter knekkes og spises som snacks, gjerne rundt juletider. Smaken minner om kokos og de kan også brukes i bakverk, dessert eller i konfekt. Nøttene er kjent for å være vanskelige å knekke og et godt tips er å bløtlegge de i vann noen minutter først slik at de blir lettere å knekke.
Egenskaper
Paranøttene har et høyt innhold av umettet fett, vitamin E, tiamin, kalium, magnesium, sink, selen, kopper, fosfor og kostfiber. Paranøtter er også en kilde til kalsium og jern. Å erstatte mettet fett med umettet fett i kosten bidrar til å opprettholde normale kolesterolnivåer i blodet. Vitamin E og selen bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress, mens tiamin og fosfor bidrar til normal energiomsetning. Kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk, mens magnesium bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Sink bidrar til å opprettholde normalt hår, hud og syn, mens kostfiber er gunstig for fordøyelsen.
Lagring
Paranøtter bør oppbevares kaldt mellom 0-4 °C.
Næringstabell
- Spiselig del
- 51 %
- Vann
- 3 g
- Kilojoule
- 2805 KJ
- Kilokalorier
- 680 Kcal
- Protein
- 14,2 g
- Karbohydrat
- 3,1 g
- Fett
- 66,4 g
- Norsk
- Paranøtter
- Latin
- Bertholletia excelsa
- Engelsk
- Brazil nuts
- Tysk
- Paranuss
- Fransk
- Noix du Brésil
- Spansk
- Nueces de Brasil
- Italiensk
- Noci brasiliane