Pekannøtter
Pekanfrukten som omgir nøtten splittes inn i fire biter når den blir moden for å løsgjøre nøttene. Nøtten har et brunt skall som er forholdsvis tynt og blankt. Selve pekannøtten er avlang og rynkete og lik valnøtten.
Bruksområde
Pekannøtter kan knekkes og spises som snacks. De blir også brukt i iskrem, desserter, kaker og konfekt, og i dens hjemland USA brukes den i den populære desserten pecan pie. Nøttene kan også ristes for å forsterke smaken.
Rundt juletider og nyttår er det vanlig å finne hele pekannøtter i nøttedisken i butikken.
Egenskaper
Pekannøttene har et høyt innhold av umettet fett, kostfiber, tiamin, magnesium, sink, kopper og fosfor. Pekannøtter er også en kilde til vitamin B6, jern og kalium. Å erstatte mettet fett med umettet fett i kosten bidrar til å opprettholde normale kolesterolnivåer i blodet. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen, mens tiamin, magnesium, fosfor og vitamin B6 bidrar til normal energiomsetning. Sink bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress. Jern bidrar til normal transport av oksygen i kroppen, mens kalium bidrar til normalt blodtrykk.
Lagring
Pekannøtter uten skall bør oppbevares i kjøleskapet mellom 0-4 °C.
Næringstabell
- Spiselig del
- 51 %
- Vann
- 4 g
- Kilojoule
- 2921 KJ
- Kilokalorier
- 709 Kcal
- Protein
- 9,2 g
- Karbohydrat
- 5,8 g
- Fett
- 70,1 g
- Norsk
- Pekannøtter
- Latin
- Carya illinoinensis
- Engelsk
- Pecans
- Tysk
- Pecannüsse
- Fransk
- Noix de pécan
- Spansk
- Pacanas
- Italiensk
- Pecan