Pistasjenøtter
Pistasjenøtter kommer opprinnelig fra Syria og Irak og vokser på et lite tre som blir inntil 10 m høyt. Frukten fra treet har et tynt, rynkete og læraktig fruktkjøtt som omgir den hvite stenen som vi kaller pistasjenøtten. Pistasjenøtten inneholder et lite frø som omgis av en rødlilla hinne. Skreller man bort denne hinnen kommer den karakteristiske, lysegrønne fargen til syne. Når frukten er moden åpner skallet seg i den ene enden hvilket gjør det mulig å plukke ut frøet.
Bruksområde
Pistasjenøtten kan spises som saltet snacks og dessuten brukes den ofte i is (pistasjeis), desserter, bakverk og konfekt.
Egenskaper
Pistasjnøtter har et høyt innhold av umettet fett. Å erstatte mettet fett med umettet fett i kosten bidrar til å opprettholde normale kolesterolnivåer i blodet. Pistasjnøtter har også et høyt innhold av kostfiber, tiamin ,vitamin B6, kalium, kopper og fosfor. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen, mens tiamin, vitamin B6 og fosfor bidrar til normal energiomsetning. Kalium bidrar til normalt blodtrykk. Videre er pistasjnøtter en kilde til protein, vitamin E, riboflavin, folat, jern, magnesium og sink. Protein bidrar til vekst i muskelmasse, mens vitamin E bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress. Riboflavin og sink bidrar til å opprettholde normal hud og syn, mens folat og magnesium bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Jern bidrar til normal transport av oksygen i kroppen.
Lagring
Pistasjenøttene importeres hele året fra blant annet Iran og bør oppbevares kaldt mellom 0-4°C.
Næringstabell
- Spiselig del
- 55 %
- Vann
- 2 g
- Kilojoule
- 2542 KJ
- Kilokalorier
- 615 Kcal
- Protein
- 17,9 g
- Karbohydrat
- 8,2 g
- Fett
- 55,4 g
- Norsk
- Pistasjenøtter
- Latin
- Pistacia vera
- Engelsk
- Pistachios
- Tysk
- Pistazien
- Fransk
- Pistaches
- Spansk
- Pistachos
- Italiensk
- Pistacchi