Valnøtter

Valnøttreet kommer fra Mellom-Asia, det vitner 7000 år gamle funn fra Iran om. I dag er det USA, Tyrkia og Kina som er de største produsentene av valnøtter.

Treets frukter er grønne og de sprekker når de modner slik at nøtten løsner. Skallet til valnøtten er ruglete og lysebrunt og knekker man den deles den ofte i to klare halvdeler. Kjernen er rynkete og omgitt av en tynn, lys hinne.

 

Bruksområde

Valnøtter er meget mektige og inneholder mye smak. De spises ofte som snacks. Nøttene er en viktig ingrediens i Waldorfsalat og brukes gjerne også i bakverk, desserter, salater og konfekt.

 

Egenskaper

Valnøtter har et høyt innhold av umettet fett. Å erstatte mettet fett med umettet fett i kosten bidrar til å opprettholde normale kolesterolnivåer i blodet. Valnøtter har også et høyt innhold av kostfiber, tiamin, vitamin B6, folat, magnesium, fosfor og kopper. I tillegg er valnøtter kilde til jern, kalium og sink. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen, mens tiamin, vitamin B6 og fosfor bidrar til normal energiomsetning. Folat og magnesium bidrar til å redusere tretthet og utmattelse.

 

Lagring

Valnøtter kan lett harskne og får da en bitter smak. Det er en god idé å oppbevare skrelte valnøtter i kjøleskapet mellom 0-4 °C.

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
43 %
Vann
3 g
Kilojoule
2888 KJ
Kilokalorier
700 Kcal
Protein
14,7 g
Karbohydrat
3,3 g
Fett
68,5 g
Norsk
Valnøtter
Latin
Juglans regia
Engelsk
Walnuts
Tysk
Walnüsse