Gulløye
Historien forteller at poteten var i vesken til rallarene som kom over grensen fra Sverige. I dag dyrkes Gulløye stort sett ingen andre steder enn nord for Polarsirkelen. Potetsorten er krevende, og avlingene varierer derfor fra år til år. Gulløye er en skjør potetsort som lett sprekker under opptak og lagring. Fra gamle dager sies det at potetbøndene nikket anerkjennende når de kunne høre Gulløye sprekke under opptak. Dette var et tegn på at årets avling var av den riktige kvaliteten. Gulløye regnes som gourmetpotet, sammen med mandel og ringerikspotet, og er veldig godt egnet til lutefisk og rakefisk.
Den intensive nordnorske vekstsesongen gir Gulløye en kraftig potetsmak og en melen konsistens. Ytre kjennetegn på Gulløye er de røde grohullene, som sorten er alene om å ha. Innvendig kjennetegnes poteten med sitt delikate gule kjøtt.
Poteten er mest utbredt i Nord-Norge, men den blir stadig oftere å se i butikkene i Sør-Norge.
Bruksområde
Dampkokes i 15 - 20 minutter. Gulløye bevarer smak og næringsinnhold best om den dampkokes med skallet på. Gulløye passer utmerket til vilt, i tillegg som vanlig kokt potet til de fleste retter.
Egenskaper
Potet har lavt fettinnhold og er en kilde til vitamin C, kalium og kostfiber. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer, mens kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen.
Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.
Kvalitetskrav
Potet generelt skal være hel, tørr og uten sår eller mekaniske skader. Den skal være velformet og i pakningene skal det ikke være for stort størrelsesavvik. Poteter skal ikke ha groer, skal ikke være grønnfarget og skal være fri for fremmed lukt.
Lagring
4 - 6°C
Gulløye er en veldig god lagringspotet. Om kjøleskap er eneste oppbevaringssted, er det best å oppbevare Gulløye i papiremballasjen.