Konkurransekriterier
Kriterier for studentkantiner, kantiner på videregående skoler og bedriftskantiner
Kantinene deltar i 6 sammenhengende valgfrie uker i perioden 1.oktober-20.november.
I konkurranseukene må følgende tilbys hver dag (kan være i en rett, og eller tilbys i buffet):
- Minst en porsjon frukt /grønt (en porsjon er en håndfull - 100 g)
- Grove kornprodukter med mer enn 50 % grovt i.h.t Brødskala`n
- Fisk/skalldyr/fiskeprodukter.
Konkurransen har utgangspunkt i Helsedirektoratets kostråd:
- Frukt, bær eller grønnsaker bør spises til alle måltider, gjerne også som mellommåltid. Det er anbefalt å spise minst fem og helst åtte porsjoner hver dag.
- Det er anbefalt å spise grovt brød, grovt knekkebrød, kornblandinger, gryn, fullkornspasta eller andre fullkornsprodukter som en del av minst to måltider hver dag.
- Velg fisk og sjømat til middag to til tre ganger i uken og gjerne som pålegg.
Konkurrerer i ulike kategorier – her er årets kåringer
Rammene er ulike for kantiner med mye ressurser og for kantiner med lite ressurser. Derfor konkurrerer ulike typer kantiner i ulike kategorier, følgende kåringer skal deles ut i 2025:
- Beste #Merav-kantine, videregående skoler
- Beste #Merav- studentkantine
- Beste #Merav-bedriftskantine (> 100 gjester)
- Beste #Merav-bedriftskantine (< 100 gjester)
- Beste #Merav-kantinekjede
Når dere melder dere på må dere oppgi om dere er en studentkantine, kantine på videregående skole eller en bedriftskantine. Alle som driver kantiner på videregående skoler og på universiteter/høyskoler kan melde seg på i sin kategori.
Beste #Merav-bedriftskantine
Omfatter alle typer kantiner som serverer mat til ansatte, både offentlige og private. Innenfor bedriftskantiner er det to kåringer, en for kantiner med under 100 gjester i snitt per dag, og en for kantiner over 100 gjester.
Beste #Merav-kantinekjede
Prisen går til den kjeden som har vist et spesielt stort engasjement for konkurransen med en sunn og god #merav-meny og som har profilert deltagelsen godt.
Konkrete tiltak og eksempler på endringer som også vil implementeres etter endt konkurranseperiode teller positivt.
Konkurranseperioden for kjedene er den samme som for de øvrige kategoriene.
Påmelding
2. juni: Tidlig påmeldingsfrist. Meld dere på tidlig og få tilbud om å delta på webinar 13. juni hvor tidligere vinnere deler sine erfaringer. Lær også mer om kostrådene, helsefordelene ved å følge dem, og få en god innføring i selve konkurransen. Det blir anledning til å stille spørsmål.
15. september: Siste påmeldingsfrist
Rapportering, vurdering og premiering
Alle kantiner og kjeder leverer rapporteringsskjema, bilder og evt.videoer i en egen mappe på google disk. Alle får tilsendt lenke til sin mappe før konkurransestart.
Fristen for rapportering er 26.november 2025. Rapportene for de ulike kategoriene vurderes av ulike juryer. Informasjon om juryene kommer fortløpende.
Dato og sted for premiering kommer.