Slik blir Årets Grønne Kokk 2025
Opplysningskontoret for frukt og grønt og Norske Kokkers Landsforening Oslo står bak konkurransen. Det blir den tiende gangen denne fargerike kokkelag-konkurransen går av stabelen 19 mars 2025.
Samarbeidspartnere er BAMA Storkjøkken, Engrosfrukt AS, Odd Langdalen frukt og grønt, ASKO Servering, Sportex og UMAMI ARENA.
Hovedmålet med konkurransen er å sette fokus på de grønne råvarene, spesielt de norske, og inspirere til økt bruk av frukt og grønt. Konkurransen vil bidra til å spre nye, spennende og fargerike gode ideer, matinspirasjon, kunnskap og begeistring til kokker, grøntbransjen, matentusiaster, forbrukere og media.
Mer grønt på tallerkenen er et viktig bidrag til å nå bærekraftsmålene om mere plantekost.
Oppgaven er å lage en 3 retters meny for 12 personer.
Oppgaven sendes til torjus.lunder.bredvold@frukt.no med med “Oppgave Årets Grønne Kokk” som emne innen 10 desember 2024.
Konkurransetiden er 5 timer. Første lag starter å koke klokken 0900 og leverer sin første rett etter 4 timer, hovedrett etter 4,5 timer og dessert etter 5 timer. Konkurransen bedømmes etter NM-regler.
Rettene må kun bestå av varer fra den grønne sektoren og kan derfor ikke inneholde fugl, fisk, skalldyr, kjøtt eller kraft fra disse. Egg og melkeprodukter kan inngå.
Dette er oppgaven til Årets Grønne Kokk 2025:
Rett 1:
Fredagssnack: Hodekål, beter og løk skal inngå.
I innsendelsen skal bilde, oppskrift og fremgangsmåte være vedlagt. Fremgangsmåten skal være slik satt opp at det enkelt kan publiseres i media. Bruk gjerne formatet på denne oppskriften som utgangspunkt. Må kunne lages i en «hjemmeversjon» på under 60 minutter.
Rett 2:
Hovedrett: Kålrot, mandelpotet og brokkoli skal inngå.
Skal serveres på tallerken.
Rett 3:
Dessert: Pastinakk, pære og friske urter skal inngå.
Skal serveres på tallerken.
Andre varer fra den grønne sektoren kan benyttes. Innsendelsen skal, i tillegg til det som er nevnt under rett 1, inneholde bilde og beskrivelse av rett 2 og rett 3.
Premiene til vinnerlaget er tittelen Årets grønne kokk som innebærer heder og ære, samt trofé og pengegave på kr 30 000,-. 2. plass får kr 20 000,- og 3. plass kr 10 000,-. Alle kandidatene må være tilgjengelig for pressen etter konkurransen.
Oppgaven sendes til torjus.lunder.bredvold@frukt.no med med “Oppgave Årets Grønne Kokk” som emne innen 10 desember 2024.
Rettene skal serveres på tallerken. Detaljer om leverandør kommer senere.
Alle deltakere sørger selv for alle sine råvarer. Kostnader i forbindelse med råvarer dekkes av arrangør på inntil kr. 3000,- per lag. Arrangør dekker transport på rimeligste måte. Deltagerne sørger for eget losji.
Alle deltagerne får kokkejakker, med navn og logoer, fra Sportex.
Hoveddommer og de øvrige dommerne presenteres i forkant av konkurransen.
Konferansier er Kristine H. Hartviksen, leder for innovasjon NorgesGruppen ASA.
Les mer om konkurransen på UMAMI ARENA.
ÅRETS GRØNNE KOKK 2023
SE PRESSEMEDLING OM 2023-VINNERNE HER
SE VIDEOEN FRA ÅRETS GRØNNE KOKK 2023 HER.
Her er lagene fra 2023 sine menyer og bilder fra konkurransen:
- Christoffer Greiner Fallet og Simen Nilsen Brendjord, Restaurant Plah - Oslo
- Vinner: Nils Flatmark, Britannia Hotel og Espen Laumann, Lebistro - Trondheim
- 3. plass: Sondre Selland Tjensvold, Restaurant Rest og Simen Johansen, Vaaghals - Oslo
- Gjermund Solberg og Dominik Literski, Kraft Bodega - Trondheim
- 2. plass: Øyvind Bøe Dalelv og Martine Espeland, Michaels, Briskeby - Oslo
- Mohamed Arrasi og Ximena Morales, Brasserie France - Oslo