Her er vinnerne av Årets grønne kokk 2025

Se bilder av deltakernes nydelige retter under.

Den 10. utgaven av Årets grønne kokk ble arrangert 19 mars 2025 på UMAMI Arena. Konkurransen var knallhard og laget som stakk av med seieren ble Aleksander Næss Strand (Arakataka) og Felix Dalen (Vaaghals).

Andreplassen gikk til Sunniva Aas Mathisen (Vaaghals) og Jakub Sniegocki (Vaaghals), mens tredjeplassen gikk til Mats Eriksen (Michaels) og Kevin Wollik (Prinsen).

Bilder av alle deltakernes retter ligger under.

Premiene til vinnerlaget er tittelen Årets grønne kokk som innebærer heder og ære, samt trofé og pengegave på kr 30 000,-. 2. plass får kr 20 000,- og 3. plass kr 10 000,-.

Finalistene til Årets grønne kokk 2025 var:

  • Sunniva Aas Mathisen (Vaaghals) og Jakub Sniegocki (Vaaghals), Oslo

Se bildene av rettene til kjøkken 1 her.

  • Mats Eriksen (Michaels) og Kevin Wollik (Prinsen), Oslo 

Se bildene av rettene til kjøkken 2 her

  • Kristian Bergland Nilsen (La Famiglia, Nyt og Compagniet) og Leonard Stefan Zoltan (La Famiglia, Nyt og Compagniet), Tromsø

Se bildene av rettene til kjøkken 3 her

  • Aleksander Næss Strand (Arakataka) og Felix Dalen (Vaaghals), Oslo

Se bildene av rettene til kjøkken 4 her

Hovedmål for konkurransen

Konkurransen setter fokus på de grønne råvarene, spesielt de norske, og inspirere til økt bruk av frukt og grønt. Konkurransen vil bidra til å spre nye, spennende og fargerike gode ideer, matinspirasjon, kunnskap og begeistring til kokker, grøntbransjen, matentusiaster, forbrukere og media.

Mer grønt på tallerkenen er et viktig bidrag til å nå bærekraftsmålene om mer plantekost.

Dette er oppgaven kokkene svarte på:

Oppgaven er å lage en 3 retters meny for 12 personer

Rett 1: 

Fredagssnack: Hodekål, beter og løk skal inngå. 
I innsendelsen skal bilde, oppskrift og fremgangsmåte være vedlagt. Fremgangsmåten skal være slik satt opp at det enkelt kan publiseres i media. Bruk gjerne formatet på denne oppskriften som utgangspunkt. Må kunne lages i en «hjemmeversjon» på under 60 minutter.

Rett 2: 

Hovedrett: Kålrot, mandelpotet og brokkoli skal inngå. 
Skal serveres på tallerken.

Rett 3: 

Dessert: Pastinakk, pære og friske urter skal inngå. 
Skal serveres på tallerken. 

Praktisk informasjon

Konkurransetiden for Årets grønne kokk er 5 timer. Første lag starter å koke klokken 0900 og leverer sin første rett etter 4 timer, hovedrett etter 4,5 timer og dessert etter 5 timer.

Rettene må kun bestå av varer fra den grønne sektoren og kan derfor ikke inneholde fugl, fisk, skalldyr, kjøtt eller kraft fra disse. Egg og melkeprodukter kan inngå.

Andre varer fra den grønne sektoren kan benyttes. Innsendte oppgaver skal, i tillegg til det som er nevnt under rett 1, inneholde bilde og beskrivelse av rett 2 og rett 3.  

Rettene ble servert på tallerken levert av Figgjo.

Alle deltakere sørger selv for alle sine råvarer. Kostnader i forbindelse med råvarer dekkes av arrangør på inntil kr. 3000,- per lag. Arrangør dekker transport på rimeligste måte. Deltagerne sørger for eget losji.

Alle deltagerne får kokkejakker, med navn og logoer, fra Sportex.

Konferansier er Kristine H. Hartviksen, leder for innovasjon NorgesGruppen ASA og styremedlem i verdensstyret til World Association Of Chefs Societies (WACS).

Svar på ofte stilte spørsmål fra deltakere ligger her.

Samarbeidspartnere

Opplysningskontoret for frukt og grønt og Norske Kokkers Landsforening Oslo står bak konkurransen. Det blir den tiende gangen denne fargerike kokkelag-konkurransen går av stabelen 19 mars 2025.

Samarbeidspartnere er BAMA Storkjøkken, Engrosfrukt AS, Odd Langdalen frukt og grønt, ASKO Servering, Sportex, Figgjo og UMAMI Arena.

Les mer om konkurransen på UMAMI Arena.

Gjeldende regler for konkurransen:

For informasjon om Årets grønne kokk 2023 klikk her.

Årets grønne kokk 2023