5 tips: Slik spiser du mer frukt og grønt
Hvor mye frukt og grønt må jeg spise for å nå anbefalingen?
Anbefalingen er 500 - 800 gram frukt, bær og grønnsaker hver dag, fordelt på halvparten grønnsaker og halvparten frukt/bær. Men hvordan kan du enkelt få til dette i en travel hverdag?
En enkel huskeregel for deg kan være at en porsjon på cirka 100 g tilsvarer en håndfull. For eksempel utgjør en stor gulrot, tre små tomater og en kvart agurk omtrent 250 g grønnsaker. Et eple og en håndfull med bær utgjør ca 250 g frukt og bær.
For å enklere nå målet kan det være lurt å inkludere frukt og grønnsaker til alle måltider. Å innta juice eller smoothie til frokost, et par skiver med paprika på brødskiven, spise et eple som mellommåltid, legge ved oppkuttede gulrøtter i matpakken og ha grønnsaker til middag, vil til sammen kunne sikre deg det anbefalte inntaket av frukt og grønt.
Les mer: 5 gode grunner til å spise mer frukt, bær og grønnsaker
5 tips til hvordan du kan nå anbefalingen
- Tenk halvparten grønt til hvert måltid - mange glemmer grønnsaker til/på brødskivene og har det meste til middagen. Kanskje er ditt potensiale til å øke inntaket nettopp til frokosten? Eller til lunsjen?
- Spis frukt og grønt som mellommåltid. Det kan både være i form av en smoothie, et eple som mellommåltid eller en gulrot før middag!
- Snik inn mer frukt og grønt inn i maten. Det er mange retter som med fordel kan sprites opp med litt grønnsaker. Gulrot og løk passer i veldig mange retter og er enkelt å tilsette retten for mer smak og næring. Putt mer grønnsaker i gryteretten, riv mer grønnsaker og ha oppi kjøttsausen. Tilsett grønnsaker som er milde på smak i favorittsmoothien, og tenk kreativt på hvordan grønnsaker og frukt kan tilsettes i ulike matretter. Banan, eple, gulrot, søtpotet og squash er perfekt å ha i bakst, for eksempel vafler, muffins, lapper eller pannekaker.
Står det en halv løk i oppskriften, bruk en hel. - Tilgjengelighet, tilgjengelighet, tilgjengelighet: planlegg handleturene slik at du vet at du har mye fristende frukt og grønt hjemme. Skjærer du opp blir det også spist mer.
- Sett frem snacksfat med oppkuttet frukt og grønt, både store og små forsyner seg garantert grovt. Er det oppkuttet spiser vi mer.
Og husk at det er sånn at de viktigste grønnsakene er faktisk de som blir spist!