Å bake med grønnsaker

Duften av nystekte brød eller rundstykker som sprer seg i huset er det vel lite som slår, og vi kan nesten ikke vente med å sette tennene i en saftig hjemmebakt brødskive med sprø skorpe. Putter du revne grønnsaker i deigen, blir resultatet garantert saftig, samtidig som det er en særdeles velsmakende bidrag til å nå «5 om dagen».

Det er en kjensgjerning at mange foretrekker å bake brød og rundstykker selv framfor å kjøpe ferdige. Og grunnen er ofte at vi ønsker kontroll på ingrediensene, i tillegg til den gode smaken da.

Danskene er viden kjent for sine «gulerodsbrød», og det finnes knapt den baker i Danmark med respekt for seg selv, som ikke har gulrotbrød på menyen.

Men du kan bruke så mye mer enn revne gulrøtter i deigen. Her er noen forslag:

  • Squash
  • Poteter
  • Sitron
  • Krydderurter
  • Appelsin
  • Gresskar
  • Kålrot
  • Sellerirot

Og gulrøtter, selvfølgelig.

Poteter gir en fin smak på brødbaksten og bidrar til at de blir saftige og ekstra gode og holdbare. Kok litt godt med poteter neste gang du har det til middag. Kalde kokte poteter er supre i bakverk.

Sett av en bakedag, gjerne sammen med barna eller med gode venner, finn fram boller, former og rivjern og bak brød, rundstykker, muffins eller vafler. Og bak mye og putt i fryseren. Fryst bakst holder seg i fryseren i 2 til 8 måneder - avhengig av fettinnhold. Jo mer fett - jo kortere holdbarhet.