Derfor bør du spise løk
Løk løfter smaken
Løk er en smaksforsterker, og setter god smak til nesten alle typer retter. Den setter sitt preg avhengig av hvilken løktype du velger, og hvordan du tilbereder den. Rå løk kan smake skarpt og litt syrlig, mens varmebehandlet løk får en søtlig og mer mild smak. En hjemmelaget tomatsuppe er utenkelig uten selskap av både sjalottløk og hvitløk, og rødløk har fast plass i fredagstacoen.
Løk er noe av det sunneste du kan spise
Alle medlemmene i løkfamilien, inkludert kepaløk (gul løk), rødløk, purre og hvitløk bør inkluderes i kostholdet. Helsedirektoratet anbefaler at vi har et variert inntak av frukt og grønnsaker, og anbefalingen er 500 gram hver dag. Det er kun tomat, løk, purre og hvitløk som trekkes spesielt frem i denne anbefalingen. Når helsedirektoratet påpeker at ulike typer løk bør inkluderes i kostholdet, er ikke dette uten grunn.
Løk har et høyt innhold av fiber, og inneholder blant annet det løselige fiberet inulin. Inulin smaker søtt og fungerer som næring for de gode tarmbakteriene. Når disse tarmbaktereiene får næring produserer de fettsyrer som bidrar til å styrke tarmveggen, til å styrke immunforsvaret og til å generelt redusere risikoen for betennelser, noe som er forbundet med bedre helse. Fiberrik mat gir i tillegg en god metthetsfølelse og gjør godt for fordøyelsen.
Løk inneholder også flere typer antioksidanter, blant annet ulike typer svovelforbindelser. Disse svovelforbindelsene kan trolig bidra til å redusere risikoen for gjentetting av blodårene, noe som kan være bra for hjertet.
Les mer her: Derfor bør du spise fiber
Løk er bra for helsen - og lommeboken
Så mange goder pakket inn i en liten grønnsak, den må da være dyr? Nei da - vanlig gul løk er en av de billigste råvarene du kan få tak i. En klassisk fransk løksuppe til middag er både sunt, godt, enkelt og billig. En skikkelig vinn-vinn-situasjon!
Les mer om alle de forskjellige sortene løk her, og legg løk i handlekurven i dag.