Samlebilde løkretter

Derfor bør du spise løk

Intet kjøkken er komplett uten løk. Løk er anvendelig, smakfull og sunn. Her forteller vi deg hvorfor løk bør være en del av kostholdet.

Løk løfter smaken

Løk er en smaksforsterker, og setter god smak til nesten alle typer retter. Den setter sitt preg avhengig av hvilken løktype du velger, og hvordan du tilbereder den. Rå løk kan smake skarpt og litt syrlig, mens varmebehandlet løk får en søtlig og mer mild smak. En hjemmelaget tomatsuppe er utenkelig uten selskap av både sjalottløk og hvitløk, og rødløk har fast plass i fredagstacoen.

Løk er noe av det sunneste du kan spise

Alle medlemmene i løkfamilien, inkludert kepaløk (gul løk), rødløk, purre og hvitløk bør inkluderes i kostholdet. Helsedirektoratet anbefaler at vi har et variert inntak av frukt og grønnsaker, og anbefalingen er 500 gram hver dag. Det er kun tomat, løk, purre og hvitløk som trekkes spesielt frem i denne anbefalingen. Når helsedirektoratet påpeker at ulike typer løk bør inkluderes i kostholdet, er ikke dette uten grunn.

Løk har et høyt innhold av fiber, og inneholder blant annet det løselige fiberet inulin. Inulin smaker søtt og fungerer som næring for viktige tarmbakterier som i nyere forskning synes å påvirke immunforsvaret positivt, men her trengs det mer forskning for å si noe helt sikkert. Det som kan sies sikkert er at fiber gir en god metthetsfølelse og i tillegg gjør godt for fordøyelsen, i tillegg har løken et lavt kaloriinnhold. Her er det ingen begrensinger, spis så mye du orker.

Løk inneholder forskjellige typer antioksidanter. Antioksidanter bidrar med å beskytte kroppens celler mot skade fra for eksempel infeksjoner, stress, forurensning og sykdom. Kroppen vår produserer antioksidanter selv, men det er bra å spise mat med naturlig høyt innhold av disse, slik som løk.

Les mer her: Derfor bør du spise fiber

Løk er bra for helsen - og lommeboken

Så mange goder pakket inn i en liten grønnsak, den må da være dyr? Nei da - vanlig gul løk er en av de billigste råvarene du kan få tak i. En klassisk fransk løksuppe til middag er både sunt, godt, enkelt og billig. En skikkelig vinn-vinn-situasjon!

Les mer om alle de forskjellige sortene løk her, og legg løk i handlekurven i dag.

Les mer: Halve tallerken med grønt – slik gjør du det.

Spis mer løk