Derfor bør du velge potet istedenfor ris og pasta
Sunnere enn ris og pasta
Hvis du skulle være i tvil, velg potet som tilbehør til middagen. Sammenlignet med vanlig ris og pasta er poteter en bedre kilde til vitamin C, kalium og kostfiber.
Mange har hørt at potet kan gjøre at du legge på deg. Men poteter har et høyt vann- og kostfiberinnhold, noe som fører til et lavt energiinnhold (kalorier) per hundre gram. Poteten har litt høyere energitetthet enn grønnsaker, men mindre enn ris og pasta. Flere studier viser også at vi holder oss lengre mett når vi spiser potet sammenlignet med hvit ris og pasta.
Bra for klima og selvforsyningsgrad
Poteten er også en av de minst klimabelastende matproduktene, og sammenlignet med ris og pasta krever poteten mindre jord, næring og vann.
Det er gode forhold for å dyrke poteter i hele landet og poteten har svært gode lagringsegenskaper. Det gjør at vi har muligheter til å velge norsk potet i handlekurven året rundt. I dag er 80 % av poteten vi spiser norskprodusert, og vi har et potensiale til å kunne bli selvforsynt. Ved å velge norske poteter støtter du norske produsenter, og dermed også produksjonen av varer som kan gjøre Norge mer selvforsynt.
Velger du norsk potet i stedet for importert pasta og ris blir det også kortere reisevei, noe som betyr mindre CO2-utslipp i forbindelse med transport.
Anvendelig og allergivennlig
Potet kan brukes i utallige retter og kan både kokes, stekes, bakes, stues, og være en god ingrediens i supper og gryteretter, i salater og omeletter. Potet er også et ypperlig valg for personer med cøliaki og den er et magevennlig valg for personer med irritabel tarm.
Poteter egner seg svært godt til å lagre, og som regel finnes det norsk potet i butikken hele året. Se etter Nyt Norge-merkede poteter når du handler i butikken.