Få barna til å spise mer frukt og grønt
Sett frem før middag
Både før og etter middagen kan du lokke barna med frukt og grønt. Gjør det til en vane å lage en tallerken med oppkuttede grønnsaker når du begynner på middagen. Rundt middagstider er barna sultne og grønnsakene blir en god og sunn forrett. Staver av agurk og gulrot samt cherrytomater og blomkålbuketter blir raskt spist opp og du slipper å bekymre deg om barna får i seg nok grønnsaker ved middagsbordet.
Når man hygger seg foran tv'en er et fat med oppskåret frukt en god idé. Sett det frem på stuebordet – det forsvinner like raskt som en skål med popkorn.
Å drikke smoothie er kjempepopulært. Og mer lettvint kan det ikke bli! Kjør bær og oppkuttet frukt i en blender eller en kjøkkenmaskin sammen med litt juice eller yoghurt og noen isbiter, og vips - du har en fristende drikke som garantert går ned på høykant. I en smoothie kan du også «lure» inn litt grønnsaker. F.eks. en gulrot sammen med banan, melon og jordbær. Prøv også med avokado eller spinat.
Se alle våre gode smoothies her.
Litt harmløs «luring» til middag
Du kan «gjemme» mange grønnsaker i middagsmaten. I barnefamilier hvor spagetti med kjøttsaus er en hyppig rett på middagsbordet, kan halvparten av kjøttet erstattes med finhakket gulrot, squash, selleri og løk – det smaker godt og barna er mer villige til å spise det. Hvis barna blir skeptiske når de finner grønnsakbiter i maten, kan du rive grønnsakene på rivjern, eller bruke stavmikseren til å lage en saus uten biter i.
Potetstappen er et annet sted hvor man kan lure inn litt ekstra grønnsaker. Pastinakk og persillerot er perfekte fordi de har en mild smak og ikke gir mosen noen mistenkelig farge. Grønnsaksupper laget av forskjellige grønnsakspuréer er også gode da de gjør grønnsakene «usynlige». Skulle barna spørre om hva den gylne gulrot- eller gresskarsuppen er for noe kan man jo for eksempel svare «Prinsessens gullsuppe». Bruk også grønnsaker i bakst, les mer her.
Nøye gjennomtenkt matpakke
Alle matpakker bør inneholde frukt, bær og grønnsaker – hver dag! Grønnsaker er bra å gi som snacks. Barn liker gjerne grønt som ikke smaker så sterkt, som for eksempel agurk, gulrot, minimais, tomater og sukkererter. Frukt er matpakkens dessert. Bruk sesongens frukt og skjær i biter. Innpakningen er viktig for at frukt og grønt skal holde seg frisk og fin til lunsj. Bruk små bokser til å ha det i.