Få barna til å spise mer frukt og grønt
Nøye gjennomtenkt matpakke
Alle matpakker bør inneholde frukt, bær og grønnsaker – hver dag! Grønnsaker er bra å gi som snacks. Barn liker gjerne grønt som ikke smaker så sterkt, som for eksempel agurk, gulrot, minimais, tomater og sukkererter. Husk å skjære gulrot og agurk i staver – det gjør dem lettere å spise.
Frukt er matpakkens dessert. Bruk sesongens frukt og skjær i biter. Det er en god idé å helle litt juice eller sitronsaft over frukten så den ikke blir brun.
Innpakningen er viktig for at frukt og grønt skal holde seg frisk og fin til lunsj. Bruk små bokser til å ha det i.
Lettvint mellommåltid
Både før og etter middagen kan du lokke barna med frukt og grønt. Gjør det til en vane å lage en tallerken med oppkuttede grønnsaker når du begynner på middagen. Rundt middagstider er barna sultne og grønnsakene blir en god og sunn forrett. Staver av agurk og gulrot samt cherrytomater og blomkålbuketter blir raskt spist opp og du slipper å bekymre deg om barna får i seg nok grønnsaker ved middagsbordet.
Når man hygger seg foran tv'en er et fat med oppskåret frukt en god idé. Skjær frukt i biter og pynt med bær eller litt tørket frukt og nøtter. Sett det frem på stuebordet – det forsvinner like raskt som en skål med popkorn.
Å drikke smoothie er kjempepopulært. Og mer lettvint kan det ikke bli! Kjør bær og oppkuttet frukt i en blender eller en kjøkkenmaskin sammen med litt juice eller yoghurt og noen isbiter, og vips - du har en fristende drikke som garantert går ned på høykant. I smoothie kan du enten bruke frosne bær og frukt eller friske. Bruker du frisk frukt eller bær, er det lurt å tilsette noen isbiter. I en smoothie kan du også «lure» inn litt grønnsaker. F.eks. en gulrot sammen med banan, melon og jordbær. Kjempegodt! Prøv også med avokado eller spinat.
Se alle våre gode smoothies her.
Mange usunne barnebursdager?
I løpet av er år i barnehagen blir det mange bursdager å feire. Og for mange er en langpanne sjokoladekake det som vanligvis serveres. Som forelder har du en glimrende mulighet til å påvirke personalet i barnehagen til å velge sunnere alternativer i den daglige matserveringen og ved feiring av bursdager i barnehagen. Hvorfor ikke tipse dem om konseptet vårt '5 om dagen-barnehage'?
Litt harmløs «luring» til middag
Du kan «gjemme» mange grønnsaker i middagsmaten. I barnefamilier hvor spagetti med kjøttsaus er en hyppig rett på middagsbordet, kan halvparten av kjøttet erstattes med finhakket gulrot, squash, selleri og løk – det smaker godt og barna er mer villige til å spise det. Ta gjerne ekstra tomater i sausen også – de teller selvfølgelig også med i 5 om dagen-regnskapet. Hvis barna blir skeptiske når de finner grønnsakbiter i maten, kan du rive grønnsakene på rivjern, eller bruke stavmikseren til å lage en saus uten biter i.
Potetstappen er et annet sted hvor man kan lure inn litt ekstra grønnsaker. Pastinakk og persillerot er perfekte fordi de har en mild smak og ikke gir mosen noen mistenkelig farge. Grønnsaksupper laget av forskjellige grønnsakspuréer er også gode da de gjør grønnsakene «usynlige». Skulle barna spørre om hva den gylne gulrot- eller gresskarsuppen er for noe kan man jo for eksempel svare «Prinsessens gullsuppe».
Dine barn blir hva du spiser
Barn kopierer foreldrenes matvaner. Hvis du ikke spiser frukt og grønt, gjør ikke dine barn det heller. Så tenk på at du er et forbilde også når det gjelder maten du spiser. En gog huskeregel er å fylle halve tallerken med grønnsaker, frukt og bær til alle måltider - da kommer du enkelt i mål med dine 5 om dagen.