Fra boken Førsteklasses - illustrasjonsbilde

Frukt og grønnsaker kan forebygge flere krefttyper

I dag har vi god kunnskap om hvordan levevanene våre kan påvirke risikoen for kreft. Et kosthold i tråd med kostrådene, og med et høyt og variert inntak av frukt og grønnsaker, kan redusere risikoen for en rekke krefttyper.

Ved å ha et sunt og variert kosthold kan du redusere risiko kreft og andre sykdommer, som hjerte- og karsykdom og diabetes type 2. Et kosthold i tråd med de norske kostrådene bidrar til å forebygge livsstilsrelaterte sykdommer, deriblant en rekke kreftformer.

 

Spis minst 5, og helst 8 

Anbefalingen er å spise minst 5 og helst 8 porsjoner frukt, grønnsaker og bær hver dag, rikelig med fullkorn, belgfrukter, og fisk. Det anbefales også å velge magre meieriprodukter, og å begrense rødt kjøtt og å spise minst mulig bearbeidede produkter av rødt og hvitt kjøtt. Godteri, snacks og søte bakevarer bør også begrenses. 

Et kosthold med mye frukt, bær og grønnsaker er forbundet med lavere risiko for ulike kreftformer, som kreft i munnhule og svelg, strupehode, spiserør, magesekk, bukspyttkjertel, lunge, og prostata.  Et tilstrekkelig inntak av kostfiber reduserer også risikoen for forstoppelse, noe som bidrar til å redusere risikoen for tykk- og endetarmskreft. De viktigste kildene til fiber i kostholdet er frukt, bær, grønnsaker og grove kornprodukter.

Dessuten kan det å spise mye frukt og grønt bidra til at vi unngår overvekt, som i seg selv er en risikofaktor for flere kreftformer. Les mer her: Slik bidrar frukt og grønt til at det blir lettere å holde en normal kroppsvekt.

 

Hva med antioksidantene?

Det forskes fremdeles på hvordan frukt, bær og grønnsaker beskytter mot kreft. Vi vet at det er gunstig å spise mye frukt og grønt, og at det er en fordel med et mangfold i utvalget. Noe av effekten kan trolig forklares med antioksidantene som man finner i frukt, bær og grønnsaker. Antioksidanter bidrar til å beskytte cellene våre mot skade og forebygge sykdom. Det er imidlertid utfordrende å forske på antioksidantenes helseeffekter, og sammenhengen mellom antioksidanter og ulike helseutfall er i dag ikke tilstrekkelig for å kunne anbefale enkelte råvarer på bakgrunn av antioksidantinnholdet. 

Det er først og fremst et variert og høyt inntak av frukt, bær og grønnsaker som kan redusere risikoen for flere krefttyper, og ikke enkeltråvarer. Les mer: Slik når du den daglige anbefalingen for frukt og grønt

Les mer