Oppslagsbilde smoothie  - fra boken Førsteklasses mat

Hvordan endre vaner

Motivasjon, repetisjon og fokus er viktige stikkord når du skal endre en vane. Her får du noen noen råd om hvordan du kommer i gang.

Sånn gjør du det

Å gjøre endringer i livsstilen din handler om mer enn bare gode intensjoner. For å lykkes, må du bygge smarte vaner som faktisk varer. Uansett hva som er grunnen til å endre livsstil er det lurt å sette seg realistiske mål, for store endringer kan fort føles uoppnåelige. Overkommelige endringer som gir deg mesttringsfølelse gjør overgangen enklere og det vil være mindre sjanse for å falle tilbake til gamle vaner. 

 

Hvor lang tid tar det å endre en vane?

Det sies at det tar minst tre uker å etablere en ny vane, men sannheten er at det varierer. Jo lenger du har hatt den gamle vanen, desto mer innsats og repitisjoner kreves for å endre den. For å lykkes må du først være motivert. Spør deg selv: Hvorfor vil jeg gjøre denne endringen? Og viktigst av alt: Vil jeg gjøre det for min egen del? Du kan ikke endre vaner fordi andre forventer det – det må komme fra deg selv. 

Havregrøt med epler
Tenk på hva du kan spise mer av fremfor mindre av. For mange er et fint sted å starte å legge til litt ekstra frukt og grønt. For eksempel til havregrøten eller som topping på brødskiver og knekkebrød.

 

5 tips for å endre vaner

  1. Start med en ny vane av gangen og vær realistisk. Ta utgangspunkt i det kostholdet og i de treningsvanene du allerede har og start med én ny vane om gangen. For mange kan et fint sted å starte være å spise mer frukt, bær og grønnsaker. Husk at små, enkle endringer kan utgjøre en stor forskjell. Begynn i det små – for eksempel med å planlegge måltidene dine, teste nye oppskrifter, eller gjøre små bytter når du handler. Få tips til enkle sunne middager her.
  2. Velg mat som metter. Uansett hva som er motivasjonen din for å endre vaner - spis mat som metter. Fiberrik mat som frukt, bær, grønnsaker, poteter, fullkorn, bønner og linser metter godt til neste måltid og gir jevn energi. Noe som reduserer søtsug og fristelsene for å spise søtsaker mellom måltidene.
  3. Lag en plan og forbered deg. Planlegg måltider og treningsøkter på forhånd. Ha sunne alternativer lett tilgjengelig og sett av tid i kalenderen til trening.
  4. Fokuser på glede og mestring. Velg mat og aktiviteter du liker. Når det føles bra, er det lettere å fortsette over tid.
  5. Legg bort "alt eller ingenting-tankegang". Alle har dager hvor ting ikke går helt etter planen. Hvis du sprekker, ikke la det ødelegge resten av dagen eller uken. Si til deg selv: "Ok, i dag gikk det ikke helt som jeg ville, men det betyr ikke at jeg gir opp!" Fokusér på hva du har fått til, og hopp tilbake på riktig spor.

 

Les mer om hvordan du kan sette sammen et næringsrikt måltid her: Balanserte måltider for en sunn livsstil. 

Tips til en sunnere livsstil