Mosing av gulrøtter (til gulrotsuppe)

Matlaging kan kobles til skolefag

Å spise sunn og god mat er godt for både kroppen og kloden. Barn og unge kan lære mye av å få delta i matlagingen. Ferdigheter som kan tas med videre i livet og også i konkrete skolefag.

Læreplanen

Nylig ble livsmestring en del av læreplanen. Det er ikke definert som et eget fag, men skal inngår som en naturlig del av flere fag. Ved å invitere de unge inn i vanlig dagligdagse gjøremål kan de lære mye om å mestre livet. 

Mange foreldre kan bidra med ekstra praktisk læring. Å lage mat sammen er både hyggelig og nyttig, og med litt ekstra planlegging kan dette bidra godt også inn mot skolefagene: Mat og helse, matte på ulike nivåer og språk er bare noen ideer.

Ta for eksempel for dere dagens middag:

  • Finn frem til en oppskrift dere har lyst til å lage, for eksempel lasagne. For å bruke en oppskrift må vi både lese og forstå den.
  • Er dette en sunn rett? Hverdagsmat eller festmat? Se de norske kostrådene.
  • Mål og vekt – desiliter og gram; skal oppskriften rekke til flere eller færre personer? Da må alle ingrediensene justeres opp eller ned - det kan være en fin matteoppgave.
  • Navn, form og farge på ulike grønnsaker. Kan du navnet på andre språk?

Når dere er i mål med matlagingen har dere vært igjennom mange nyttige elementer, og underveis er det viktig å snakke om god kjøkkenhygiene og ikke minst matglede. 

Hjemmeaktiviteter kan være god læring. Både praktisk kunnskap og gode relasjoner kan tas med videre i livet, og bidra til livsmestring og et godt liv.

5 om dagen