Mye godt i en påskeappelsin
At appelsiner har blitt en tradisjon, kan kanskje være fordi appelsinene før i tiden bare kom til Norge i vinterhalvåret, og at det var rundt påsketider de var spesielt gode.
Selv om vi nå har tilgang til appelsiner hele året, holder vi stadig fast i tradisjonen med påskeappelsinen. Kanskje skyldes dette at de egner seg spesielt godt som både spise og drikke når vi f.eks. er på skitur. Den er full av søt, god væske som slukker tørsten og gir energi etter en god og lang tur. Den er også lett å frakte, tåler et støt og har lang holdbarhet. Vi husker påsken da vi selv var barn, hvor appelsin med sukkerbit, eller stormkyss som mange kaller det, var den store belønningen når vi var på tur. Kanskje nettopp derfor er påskeappelsinen blitt like selvfølgelig i påskehøytiden som påskekrim, lammestek og påskeegg.
Energi- og vitaminbombe
Det er jo heller ingen tvil om at det smaker med en saftig appelsin etter en lang tur, enten det er til fots eller etter en skitur. Den er saftig og søt, slukker tørsten og gir god energi.
Èn appelsin dekker hele dagsbehovet for vitamin C. Det spiller også en viktig rolle i oppbygningen og vedlikeholdet av kroppens bindevev, og hjelper til med opptak av vegetabilsk jern i kroppen.
Grovt brød inneholder jern, og kombinerer du brødmåltidet med en appelsin eller en annen vitamin C-rik grønnsak eller frukt øker du jernopptaket. Appelsinen er også rik på fiber og fyller magen godt, noe som gjør at du holder deg mett lengre.
Det er med andre ord mange gode grunner til å ta med seg appelsin på tur og sette frem oppkuttet appelsin på frokostbordet til påske.
Først i Kina
Appelsinen har en lang historie. Opprinnelig kommer den fra Kina, og allerede på 1000-tallet var det en livlig handel med appelsiner, da som en frukt som hadde høy status og var svært dyr i pris. De første store appelsinplantasjene i Europa ble anlagt på 1790-tallet i Spania, som fortsatt i dag er en av de største leverandør av appelsiner.
Allerede i 1890 hadde vi import av appelsiner til Norge. Da importerte vi 3,58 tonn. Først i 1956 fikk vi fri import av sitrusfrukter, og appelsinen ble tilgjengelig for folk flest.
Den allsidige appelsinen
I tillegg til den friske smaksopplevelsen den gir når den spises naturell, bruker vi appelsinen til ferskpresset juice, i smoothies, i salater, i fruktsalater, i sauser, som garnityr, som smakstilsetter til kylling og annet kjøtt, som pynt på smørbrød, i is, i kaker, som konfekt og som marmelade, for å nevne noe. Nyt den gode påskeappelsinen og la deg inspirere av tipsene og oppskriftene du finner her.