Når barn skal kutte grønnsaker

Barn kan mye mer enn vi ofte tror og er fantastiske hjelpere på kjøkkenet. Lær dem kjøkkenreglene og slipp dem til.

La barna få vaske, skrelle, kutte og smake.

  1. Ha et fuktig håndkle under skjærefjølen slik at den ligger i ro.
  2. Hjelp barna med å dele grønnsakene slik at de får en flat side før de begynner å kutte. Når grønnsakene ligger med den flate siden ned på fjøla unngår vi at de ligger og ruller. Det reduserer faren for kuttskader.
  3. Krum fingrene. De slipper fingertuppene å havne under kniven.

Knivvett-regler:

  1. Skjær alltid fra deg og ikke mot deg.
  2. La kniven ligge på skjærefjølen når den ikke brukes.
  3. Hold kniven med spissen ned når du går for å legge den til vasking.
  4. Barn skal ikke bruke kniv når det ikke er voksne i nærheten.

Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no/fotograf Synøve Dreyer