Slik spiser du både sunt og rimelig
10 grep for å sikre en næringsrik handlekurv som du har råd til.
- Følg med på tilbud! Husk at varer merket «best før» ikke er nødvendigvis er skadelig etter, så ta en titt i tilbudshyllene. Se, lukt, smak gjelder på «best før-varer».
- Bruk mye kål, gulrot, potet og løk. Du kan fortsatt få en pakke gulrot, løk, potet og en hodekål til en rimelig penge, dette kan brukes som “basisvarer” i kostholdet.
- Spis etter sesong. Det er stort sett rimeligere å la en større andel av kostholdet være basert på matvarer som er i sesong. Se sesongkalenderen for frukt og grønt her.
- Velg fiberrik mat som metter, som grove kornprodukter, frukt, grønnsaker, bønner, linser, bær og poteter. Fiber gir stabilt blodsukker og reduserer søtsug mellom måltidene, noe som er bra for både helsen og lommeboken. Når økonomien er trang, bør næringsrik mat prioriteres, mens brus og søtsaker kan begrenses til helgekosen.
- Mer plantebasert er økonomisk. Det er rimeligere å ha et kosthold der hovedandelen er plantebasert. Eksempelvis kan du erstatte halvparten av tacokjøttdeigen med finhakkede grønnsaker eller med bønner og linser. En gulrotsuppe med røde linser og grovt brød er et annet eksempel på et næringsrikt og rimelig måltid.
- Se på kiloprisen. Det kan lønne seg å kjøpe større mengde til en rimeligere kilopris – så lenge du spiser opp alt. Men ikke se på kiloprisen til enhver pris, velg fortsatt næringsrike produkter, som for eksempel brød med full score på brødskalaen fremfor loff. Du spiser gjerne dobbelt så mye loff for å bli mett.
- Ikke gå på butikken sulten, da blir impulskontrollen dårligere.
- Begrens handleturene. Det burde holde å gå på butikken ett par ganger i uken, planlegg handlerundene godt og ta en ekstra titt i kjøleskap og tørrvareskap for å legge en plan for hvordan du kan bruke opp restene.
- Organiser kjøkkenet. Hold orden i skuffer, kjøleskap og kjøkkenskap, da ser du lettere hva du har og hva du kan lage.
- Bli matsvinn-ekspert. Det kan være lurt å ta vare på den minste lille potet som er igjen fra middagen. Kokte poteter kan for eksempel brukes i en spansk omelett – som heter frittata. Brune bananer? Ikke kast dem, frys ned og bruk i smoothie, eller bruk dem i bananpannekaker.
Les mer: Middager til under 30 kroner