Samlebilde på boller - eller bowls. Buddhabolle, pokebolle, m.fl.

Tips og triks for et grønnere kosthold

Et kosthold med mer frukt, bær, grønnsaker og belgvekster er ikke bare bra for deg og kroppen din, men også miljøet og jorda vår.

Du trenger ikke bli vegetarianer eller veganer på heltid, spis bare litt mer grønt og litt mindre kjøtt når det passer for deg og din hverdag. Det er både bærekraftig og sunt. En god huskeregel er å fylle halve tallerken med grønnsaker, frukt og bær - til alle måltider. 

Bli en fleksitarianer!

En fleksitarianer har ingen strenge begrensinger i kostholdet sitt, men spiser kjøttfritt når det passer. For eksempel kan du velge kjøttfrie alternativer når du lager mat hjemme men stå fritt til å spise det du blir servert i sosiale lag, eller ha en eller flere kjøttfrie dager i uken. I en undersøkelse Epinion gjennomførte på oppdrag fra OFG i 2017 kommer det frem at 1 av 5 husstander nå praktiserer en kjøttfri dag i uken. Hadde flere gjort dette hadde vi vært godt på vei mot å redusere inntaket av kjøtt ned mot et sunnere nivå både for kropp og klode. Blir du med?

Tips og triks

Å spise mer plantebasert er ikke vanskelig. Her får du noen gode tips:

  • På grunn av økende etterspørsel begynner stadig flere kjeder å ta inn fullverdige og gode alternativer til kjøtt. Basisingredienser i vegetarkost finnes i stort sett alle dagligvareforretninger.
  • Et must enten du spiser vegetarisk eller ikke, er stavmikseren. Den er svært nyttig for å mose grønnsaker til for eksempel mos, sauser og supper og bønner til burgere.
  • Så å si alle oppskriftene på frukt.no er kjøttfrie, eller kan enkelt gjøres kjøttfrie. Se noen av våre beste forslag lenger ned. Det er også mye å finne på nett eller i kokebøker.
  • Belgvekster som tørkede bønner, linser, erter og produkter av soya er gode kilder til protein og en rekke andre næringsstoffer. Belgvekster har en naturlig plass i vegetariske middagsmåltider. Kombiner gjerne belgvekster med korn og fullkornsprodukter som naturris, fullkornspasta, hirse, hele byggryn og hvetekorn.
  • Kjøp hermetiske bønner og erter, eller bløtlegg og kok dem selv dersom du føler deg trygg på det. Frys ned i porsjonspakninger, så har du dem lett tilgjengelig når du lager mat.
  • Bruk krydder og urter som smakstilsetninger.
  • Lager du mat fra bunnen av, har du mer kontroll over innholdet i maten. Lag større porsjoner når du lager mat, frys ned i porsjonspakninger til senere bruk.
  • Bruk lite kokevann eller dampkjele når du tilbereder grønnsaker. Da bevares mer av vitaminene. Bruk gjerne kokevannet til kraft, i gryter, supper og sauser.
  • Prøv nye og spennende produkter fra grønnsaksdisken. Bruk gjerne oppskrifter i starten og prøv deg frem på egenhånd etter hvert.

Les også:

Næringsstoffer du må passer på når du spiser vegetarisk kosthold

 

Ønsker du å spise kjøttfritt?