Vinnerne av konkurransen Årets grønne kokk 2020
Kokkekonkurransen Årets grønne kokk 2020 ble arrangert på Smak2020 på Lillestrøm i dag, 5. mars. Det er 8. gang denne konkurransen arrangeres. Her dreier alt seg om frukt, bær, grønnsaker og poteter, og vinnermenyen bestod av:
Street food:
Sellerikebab servert med youghurtdressing og sellerilompe
Sprø løkpølse i brød med eple og sellerisalat
Løkfries
Hovedrett:
Kålterrine med morkel og hasselnøtt, glasert rødbete, krustade, potet og kålrotkrem, grønnkål og knutekål
Røkt smørsaus
Dessert:
Gulrotkake, samosa fylt med karamellisert gulrot og pistasj, tekrem, mandelcrunsj og
sitrus-ingefærgelé
Rød appelsin - sortpeppersorbet
Klikk her for å se filmen fra Årets grønne kokk 2020.
Se mer om vinneroppskriftene her
- Det har vært stor interesse for å delta i kokkekonkurransen Årets grønne kokk 2020, sier prosjektleder for konkurransen Toril Gulbrandsen, fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Alle fagutdannede kokker i Norge ble i fjor høst invitert til å sende inn sin grønne meny. Innsendte bidrag ble nøye vurdert av en fagjury. Seks lag, med to kokker på hvert lag, ble tatt ut og til å konkurrere, med sin innsendte meny.
- Det var fantastisk gøy å se nivået på rettene som ble levert i år, sa hoveddommer Håvard Ravn Larsen. Det er et betydelig løft siden konkurransen ble avholdt for tre år siden, og konkurransen var knivskarp. Det var lite som skilte lagene fra hverandre. Her er det norgesmesternivå på kokkene og det er fantastisk gøy å se hvordan de utnytter råvarene og får frem de mest fantastiske vegetarrettene.
- Jeg er kjempeglad og overlykkelig over at det holdt helt i mål, med så mange sterke konkurrenter. Det er gøy å lage mat med masse grønnsaker, sa Nina Kristoffersen fra Statholdergaarden etter premieutdelingen.
Oppgaven som skulle løses
Oppgaven var å komponere en treretters meny til 12 personer med en tidsbegrensing på 4 timer.
Rettene måtte kun bestå av varer fra den grønne sektor og kunne derfor ikke inneholde fugl, fisk, skalldyr, kjøtt eller kraft fra disse. Egg og melkeprodukter kunne inngå.
Følgende sesongvarer måtte inngå:
- Sellerirot og løk i en håndholdt forrett.
- Mandelpotet, beter og valgfri kål i hovedretten.
- Appelsin, gulrot og friske urter i desserten.
Ellers kunne alt fra planteriket benyttes.
Disse har deltatt i Årets grønne kokk 2020:
1. plass:
Joachim Lindgren, Statholdergaarden, Oslo
Nina Kristoffersen, Statholdergaarden, Oslo
2. plass:
Odd Rainer Hildrum, Bjerck Restaurant, Bergen
Christer Rørlien Henriksen, Bjerck Restaurant, Bergen
3. plass:
Eline Sofie Sunde, Hotel Bristol, Oslo
Emilie Søbakken Rustad, Hotel Bristol, Oslo
Delt 4 plass til:
Tim Alexander Ekblad, Bar Txotx, Oslo
Aleksander Løkkeberg Vartdal, Restaurant Happolati, Oslo
og
Andreas Gøbel, Happolati, Oslo
Hanne Rutgerson, Einer Restaurant, Oslo
- Med denne konkurransen håper vi å inspirere til økt bruk av frukt og grønt og å spre nye, spennende og fargerike ideer til storhusholdningsbransjen, kokker, produsenter, grossister, matentusiaster og forbrukere. Hovedmålet er mer grønt på tallerkenen, som også er et viktig bidrag for både folkehelse og miljø, avslutter Toril Gulbrandsen.
Disse var med å dømme konkurransen:
- Hoveddommer: Håvard Ravn Larsen, fagsjef Bama Storkjøkken
- Smaksdommer: Wenche Andersen, TV 2
- Smaksdommer: Bent Stiansen, Statholdergaarden
- Smaksdommer: Tom Victor Gausdal, restauranteier og kokebokforfatter
- Smaksdommer: Lise Finckenhagen, Kokke Lise, kokk og matformidler
- Plassdommer: Brith Bakken, Briths Matgleder
Konferansier var:
Kristine Hartviksen, president i Nordisk kjøkkenchef federation.
Det er Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) og Norske kokkers landsforening Oslo som står bak konkurransen.
Samarbeidspartnere er BAMA Storkjøkken, Engrosfrukt, Odd Langdalen frukt&grønt, Sportex, Figgjo og SMAK 2020.
Fototekst: Fra venstre: Christer Rørlien Henriksen og Odd Rainer Hildrum fra Bjerck Restaurant i Bergen, Nina Kristoffersen og Joachim Lindgren, Stadholdergaarden i Oslo og Emilie Søbakken Rustad og Eline Sofie Sunde, Hotell Bristol i Oslo. Vi gratulerer!
Kontaktperson:
Toril Gulbrandsen, tlf. 957 32 919, e-post: toril@frukt.no.
eller
Gerd Byermoen, tlf. 952 83 171, e-post: gerd@frukt.no