16.04.2020 09:01:47 av Iselin Bogstrand Sagen, Kommunikasjonsrådgiver/ernæringsfaglig rådgiver

Tilbake til gode matvaner

Påsken er over for i år, men de fleste går ikke den vanlige hverdagen i møte, slik vi vanligvis ville gjort etter ferien. Mye tid hjemme kan utfordre de gode vanene vi vanligvis har. Vi kunne allerede før påsken startet, lese at dagligvarebutikkene solgte uvanlig store mengder søtsaker. Kanskje kjedespiser mange av oss? Eller er det en form for trøst? Det kan uansett være lurt å tenke litt på å komme seg tilbake til de gode matvanene nå. Fargerik, frisk og god mat gjør godt for både kropp og sjel.

Lørdag hele uken?

Mange av oss går litt sjeldnere på butikken nå, og ukehandling kan være både økonomisk og en smart måte å styre matvalgene våre på. Tenk derfor over hva du putter i handlevognen når du ukehandler og lag gjerne en liste på forhånd. Skal du handle inn lørdagsgodt til barna når du er i butikken? Ikke kjøp mer enn hva barna spiser den lørdagen. Iselin Bogstrand Sagen er ernæringsrådgiver for Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) og oppfordrer også voksne til å innføre lørdagsgodt.

- Lørdagsgodt for voksne er også en fin greie. Søtsaker hver dag kan bli litt mye. Noe du derimot både kan og bør småspise litt av hver dag er frukt og grønt! Sett frem fruktfatet til mellommåltidet, knask på en gulrot, eller nyt en deilig smoothie. Her er det uendelige muligheter til sunn småspising.

De gode valgene tar du når du er i butikken. Et godt tips er å være mett når du handler.

- Det er utrolig hvor fort man tar litt mindre smarte valg om blodsukkeret er på bunn.

Halve tallerkenen med frukt og grønt

Ernæringsrådgiveren mener at det aller viktigste man gjør for å bedre kostholdet sitt er å tenke på hva man bør spise mer av.

- Spiser du mer av det som er ekstra bra for kroppen blir det langt mindre plass til det vi bør spise litt mindre av.

Et godt tips er derfor å fylle halve tallerkenen med frukt og/eller grønnsaker til hvert måltid. Eller 50/50 om du vil. Det kan for eksempel være halve middagstallerkenen med en gresk salat, grillede grønnsaker eller bakte rotgrønnsaker. Eller havregrøt toppet med bær og et glass appelsinjuice. Frukt og grønnsaker er en svært viktig kilde til kostfiber og mange viktige vitaminer og mineraler. Kostfiber bidrar til at vi holder oss mett lengre og til et stabilt blodsukker.

- Sult og lavt blodsukker gjør det lett å gå på jakt i skuffer og skap. Mitt beste råd er derfor å spise gode fargerike måltider som gjør deg skikkelig mett. To tynne knekkebrød med smøreost til lunsj holder ikke helt til middag, da er det lett å gå på en smell.

Ferske norske grønnsaker i handlevognen

I disse tider er det ekstra fint å støtte den norske bonden. Du finner nå ferske norske agurker og tomater i butikkene som kan brukes til så mangt, både som snacks, på brødskiven, eller i en deilig salat. Det er fortsatt norsk gulrot, løk og potet i butikken. Perfekte basismatvarer som alltid bør være i kjøleskapet.