07.10.2020 15:53:34 av Iselin Bogstrand Sagen, Kommunikasjonsrådgiver/ernæringsfaglig rådgiver

Kål kan brukes til langt mer enn fårikål

Høsten er tid for fårikål, og skikkelige fårikålelskere har gjerne laget denne deilige høstgryten både en og to ganger, eller flere! Kanskje sitter du igjen med en del kål og lurer på hva du kan bruke den til? Heldigvis kan kålen brukes til så uendelig mye mer, og det er gode grunner til å spise mye kål, forteller ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt, Iselin Bogstrand Sagen.

Derfor bør du spise kål

Hodekål (og andre typer kål) inneholder fytokjemikalier som glukosinolater (gir den bitre smaken når du spiser rå kål), vitamin C og fiber. Stadig mer forskning viser at en god tarmflora spiller en viktig rolle for et godt immunsystem, og at et tilstrekkelig inntak av fiber spiller en sentral rolle. Fiberrike matvarer ser i tillegg ut å kunne bidra til å beskytte mot tarmkreft.

I tillegg gir fiber fra kålen en god metthetsfølelse, og kålen i seg selv inneholder lite kalorier og kan ta plassen til mer kaloriholdig mat og kan på den måten bidra positivt for å holde vekten stabil, eller om du ønsker å gå ned noen kilo.

- En funfact er at det faktisk er mer vitamin C i vanlig norsk hodekål enn i appelsin! Så man skal absolutt ikke undervurdere kålen.

Kål til taco – et must

Høsten er utvilsomt tiden for å tenne lys, kose seg inne og spise taco. Sagen mener man kan løfte tacoen til nye høyder med kål! «Slaw for tacos» eller, kålsalat, er velkjent for autentiske tacoelskere og det med god grunn. Både hodekål, rødkål og spisskål kan brukes. Bruk det du har i kjøleskapet, og det som er i sesong.

-  Av flinke kokker har jeg hørt at det alltid skal være noe med litt «crunch» i enhver rett, og da er det jo perfekt med kål i taco. En deilig slaw med masse kål, koriander, limesaft, salt, og fersk grovkvernet pepper, er en uslåelig kombinasjon til taco spør du meg. Noen liker også å røre inn litt gresk yoghurt – eller halvparten yoghurt og halvparten majones. Her er det bare å prøve seg frem.

Gjør som svenskene

Nordmenn elsker pizza, faktisk er vi det landet i verden som spiser mest pizza per innbygger! Når det gjelder å ha noe ved siden av pizzaen har vi noe å lære av svenskene, mener Sagen.

- I Sverige spiser mange en syrlig kålsalat til pizzaen, det er absolutt noe som er verdt å kopiere for nordmenn. Det er både godt, og løfter pizzamåltidet med tanke på næringsinnholdet. Den syrlige kålsalaten er god å bruke som tilbehør til mye annet også!

Flere gode tips til hvordan du kan bruke kålen finner du her:

Coleslaw med eple

Wok med rødkål

Okonomyiaki

Norsk i norsk sesong

- Hodekål er i sesong nå, og er så absolutt et bærekraftig valg. Så ikke bare bruk opp restene fra det som ikke endte opp sammen med fåret. Kål kan med fordel brukes gjennom hele året – den tåler godt lagring og vi kan glede oss over norsk kål gjennom hele vinteren!