11.04.2025 11:41:15 av Iselin Bogstrand Sagen, Innholdsrådgiver ernæring

Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!

Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.

– Det er lett å bli revet med når godteriet er billig og det snakkes om påskeegg på alle kanaler. Men det kan være lurt å vente litt med selve egget. Tradisjonelt lette barna etter egget på påskeaften – og det kan fortsatt være en fin tradisjon å holde på, sier Sagen. 

En uformell avstemning på OFGs Instagram-story med rett over 2000 stemmer viser at 74 % fortsatt gir påskeegget på påskeaften. Kun 13 % starter i første helg og fyller på underveis, mens en liten andel gir godteri hver dag eller kun frukt og bær.

Priskrigen gjør det vanskelig å velge sunt 

Butikkene lokker med lave priser og “ekstra kos”, og det gjør det krevende for forbruker å ta bevisste valg. 

– Vi lever i et samfunn som stadig legger opp til at vi skal unne oss noe. Når prisene dumpes, kjøper vi ofte mer enn planlagt – vi har vel alle gått i «3 for 2 på sjokoladeplater»-fella. , sier hun. 

Prisøkningen på sjokolade det siste året har dessuten vært voldsom – faktisk tre ganger høyere enn for matvarer generelt (Dinside.no, 2024). 

– Mange føler nok nå at de gjør en god deal når sjokolade er på tilbud, men ender opp med å kjøpe, og spise fem ganger så mye som de hadde tenkt, påpeker Sagen. 

Klart man skal kose seg i påsken 

Sagen understreker at påskeegget fortsatt skal være en hyggelig tradisjon: 

– Fyll det med det barna liker best, men kanskje ikke fire egg per barn eller fritt frem for påfyll. Egg større enn barnets hode er nok også litt i overkant, sier hun med glimt i øyet. 

Ernæringsrådgiveren oppfordrer til å bruke påsken til å lage god mat med sesongens råvarer og gjerne inkludere mer frukt og grønt i påskekosen. Her er noen enkle, smakfulle forslag: 

  • Sett frem fargerike fruktfat til dessert 

  • Dypp bær i smeltet sjokolade 

  • Ta med appelsiner og gulrøtter på tur