Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!
– Det er lett å bli revet med når godteriet er billig og det snakkes om påskeegg på alle kanaler. Men det kan være lurt å vente litt med selve egget. Tradisjonelt lette barna etter egget på påskeaften – og det kan fortsatt være en fin tradisjon å holde på, sier Sagen.
En uformell avstemning på OFGs Instagram-story med rett over 2000 stemmer viser at 74 % fortsatt gir påskeegget på påskeaften. Kun 13 % starter i første helg og fyller på underveis, mens en liten andel gir godteri hver dag eller kun frukt og bær.
Priskrigen gjør det vanskelig å velge sunt
Butikkene lokker med lave priser og “ekstra kos”, og det gjør det krevende for forbruker å ta bevisste valg.
– Vi lever i et samfunn som stadig legger opp til at vi skal unne oss noe. Når prisene dumpes, kjøper vi ofte mer enn planlagt – vi har vel alle gått i «3 for 2 på sjokoladeplater»-fella. , sier hun.
Prisøkningen på sjokolade det siste året har dessuten vært voldsom – faktisk tre ganger høyere enn for matvarer generelt (Dinside.no, 2024).
– Mange føler nok nå at de gjør en god deal når sjokolade er på tilbud, men ender opp med å kjøpe, og spise fem ganger så mye som de hadde tenkt, påpeker Sagen.
Klart man skal kose seg i påsken
Sagen understreker at påskeegget fortsatt skal være en hyggelig tradisjon:
– Fyll det med det barna liker best, men kanskje ikke fire egg per barn eller fritt frem for påfyll. Egg større enn barnets hode er nok også litt i overkant, sier hun med glimt i øyet.
Ernæringsrådgiveren oppfordrer til å bruke påsken til å lage god mat med sesongens råvarer og gjerne inkludere mer frukt og grønt i påskekosen. Her er noen enkle, smakfulle forslag:
-
Riv gulrot i vaffelrøra
-
Lag appelsinsalat med mørk sjokolade
-
Sett frem fargerike fruktfat til dessert
-
Dypp bær i smeltet sjokolade
-
Lag hjemmelaget gelégodteri med ekte juice
-
Bruk dadler og appelsin i energikuler
-
Smoothie som “påskesnack”
-
Ta med appelsiner og gulrøtter på tur