Druer
Det finnes tusenvis av druesorter, og mest vanlig er det å skille mellom grønne, røde og blå, og mellom borddruer og vindruer. Av det som høstes av druer går kun 10 % til å spises naturell. Hele 80 % går til vin- og brennevinsproduksjon og resten til rosiner, saft og hermetikk. Smak, konsistens og størrelse varierer avhengig av sort, og det finnes også stenfrie varianter. Druer modnes ikke etter høsting og skal derfor høstes modne.
Bruksområde
Drue spises naturell som forfriskning, i fruktsalat, til ost, eller dessert. Drue har en fin smak og passer til fjørfe og stekt kjøtt. Drue har et stort bruksområde og er i tillegg dekorativ på fruktfat.
Egenskaper
Drue er en kostfiberkilde. Kostfiber er bra for fordøyelsen.
Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.
Kvalitetskrav
Drue skal være hel, fast og ren uten støtskade eller sprekker. Den skal være saftig og sitte fast på stilken.
Lagring
0 - 2°C
Drue har svært forskjellig holdbarhet avhengig av sort. Under gode lagringsforhold kan drue oppbevares i flere uker uten å ta skade.
Næringstabell
- Spiselig del
- 96 %
- Vann
- 82 g
- Kilojoule
- 298 KJ
- Kilokalorier
- 70 Kcal
- Protein
- 0,7 g
- Karbohydrat
- 16 g
- Fett
- 0,2 g
- Norsk
- Druer
- Latin
- Vitis vinifera
- Engelsk
- Grape
- Tysk
- Weintraube
- Fransk
- Raisin
- Spansk
- Uva
- Italiensk
- Uva