Druer

Druer kommer opprinnelig fra Asia hvor den har vært kjent i over 5000 år, og er en av de eldste fruktene vi kjenner. I dag er drue en av de mest dyrkede fruktene i verden.

Det finnes tusenvis av druesorter, og mest vanlig er det å skille mellom grønne, røde og blå, og mellom borddruer og vindruer. Av det som høstes av druer går kun 10 % til å spises naturell. Hele 80 % går til vin- og brennevinsproduksjon og resten til rosiner, saft og hermetikk. Smak, konsistens og størrelse varierer avhengig av sort, og det finnes også stenfrie varianter. Druer modnes ikke etter høsting og skal derfor høstes modne.

 

Bruksområde

Drue spises naturell som forfriskning, i fruktsalat, til ost, eller dessert. Drue har en fin smak og passer til fjørfe og stekt kjøtt. Drue har et stort bruksområde og er i tillegg dekorativ på fruktfat.

 

Egenskaper

Drue er en kostfiberkilde. Kostfiber er bra for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

 

Kvalitetskrav

Drue skal være hel, fast og ren uten støtskade eller sprekker. Den skal være saftig og sitte fast på stilken.

 

Lagring

0 - 2°C

Drue har svært forskjellig holdbarhet avhengig av sort. Under gode lagringsforhold kan drue oppbevares i flere uker uten å ta skade.

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
96 %
Vann
82 g
Kilojoule
298 KJ
Kilokalorier
70 Kcal
Protein
0,7 g
Karbohydrat
16 g
Fett
0,2 g
Norsk
Druer
Latin
Vitis vinifera
Engelsk
Grape
Tysk
Weintraube
Fransk
Raisin
Spansk
Uva
Italiensk
Uva