Sukkererter

Sukkererter kommer opprinnelig fra Vest-Asia, men dyrkes nå både i Norge, Europa og USA. Sukkererter er lysgrønne, flate belger med små, lite utviklede erter i. Konsistensen er sprø og de er lette å knekke.

Hele belgen kan spises, og smaken er god og søt. "Mange tout" som de heter på fransk, betyr "spis alt". Sukkererter er den varianten friske erter som omsettes mest her hos oss.

Bruksområde

Sukkererter brukes mest i salater, i wok, i omeletter, m.v. Stilken og strengen som ertene henger i, fjernes før bruk. Sukkererter kokes forsiktig i ca. 2 minutter, slik at de fortsatt er sprø, og serveres som delikat tilbehør til fjørfe- og kjøttretter. Egner seg også stuet sammen med gulrøtter f.eks. servert til spekeskinke. Importert vare bør forvelles før bruk.

Egenskaper

Sukkererter har et lavt innhold av både energi og fett, samt et høyt innhold av vitamin C og kostfiber. Vitamin C styrker immunsystemet i tillegg til å øke opptaket av jern fra andre matvarer. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen. Sukkererter er også en kilde til tiamin og folat. Tiamin bidrar til normal energiomsetning, mens folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse.

Kvalitetskrav

Sukkererter skal være hele og saftspente, og uten mekaniske skader eller mugg. Fargen skal være frisk grønn.

Lagring

0 - 2 °C

Sukkererter oppbevares best ved lav temperatur og uten lufttrekk. Ofte blir sukkererter levert pakket på brett for å forlenge holdbarheten. Man kan gjenopprette sprøheten til en viss grad ved å legge sukkerertene i iskaldt vann en stund før bruk.

Sesongmåneder

Juli, August, September
Norsk
Erter og bønner