Basilikum
De eteriske oljene som gir basilikum dens spesielle og aromatiske smak og duft, er meget flyktige, så basilikum skal derfor ikke brukes ved lang koketid. Basilikum egner seg dårlig for tørking og frysing. Det er den grønne som er vanligst, men det finnes flere typer basilikum i handelen: Rød basilikum, sitronbasilikum, og kanelbasilikum. Basilikum selges både avskåret og i potter. Det er både norsk produksjon og import fra Nederland, Italia, Israel og Spania. Det finnes også rød basilikum, sitronbasilikum, kanelbasilikum og thailandsk basilikum.
Basilikum skal være frisk i fargen, bladene hele, saftige og sterkduftende. Den skal ikke være slapp og tørr.
Visne blader eller stilker. Sorte blader tyder på kuldeskade.
Bruksområder
Basilikum passer til de fleste matretter, men er spesielt godt i salater, tomatretter, grønnsaksretter, sauser, marinader, fisk fjørfe og pastaretter.
Egenskaper
Basilikum har et høyt innhold av beta-karoten, folat, jern, kopper og kostfiber. I tillegg er basilikum en kilde til vitamin C, kalsium og magnesium. Beta-katoten omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens jern bidrar til normal transport av oksygen i kroppen. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen og vitamin C styrker immunsystemet og fremmer opptaket av jern. Kalsium og magnesium bidrar til å opprettholde normale knokler og tenner. Disse egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g av varen.
Ved 50 g vare bortfaller egenskapene fra vitamin C, kalsium og magnesium.
Lagring
Over 10°C
Basilikum tåler ikke frost. Om du ønsker å beholde den som en potteplante, må den tynnes ut og plantes over i en større potte. Krydderurtene som selges i dagligvarebutikkene er mat - ikke potteplanter.
- Norsk
- Krydderurter
- Engelsk
- Spiced herbs
- Tysk
- Küchen kräuter
- Fransk
- Herbes
- Spansk
- Hierbas
- Italiensk
- Erbe aromatiche, Aromi