Persille
Både stengel og blad er rike på den eteriske oljen apiol, som gir persillen sin karakteristiske smak. Persille brukes bl.a. til fiskeretter, sauser, grønnsaksretter, til å strø over kokte poteter og til å pynte med. Persille er et velkjent middel mot hvitløkslukt fra munnen. Man kan både fryse og tørke persille. Både kruspersille og bladpersille selges avskåret i bunt og i potter. Det finnes norsk produksjon og import er hovedsakelig fra Italia, Belgia og Spania.
Kruspersille skal være friske i fargen, hele, saftig og sterkduftende. De skal ikke være slappe, tørre og gule.
Bruksområde
Persille kan brukes som krydder i mange ulike materetter. Er blant annet godt i saus og dipper, på poteter og smørbrød og til kjøtt og fisk. Krydderurter kan brukes på mange områder og har ofte som oppgave å gi maten karakter og personlighet. Krydderurtene renses for grove stilker og bladene klippes eller hakkes opp like før bruk og blandes i maten. Mange krydderurter taper smak ved koking og bør derfor tilsettes rett før servering.
Egenskaper
Persille er en kilde til vitamin C, folat, beta-karoten, kalium og kostfiber. Persille er også en kilde til vitamin E, kalsium og jern. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer, folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens beta-karoten omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og syn. Kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk, mens kostfiber er gunstig for fordøyelsen. Vitamin E bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress, mens kalsium bidrar til å opprettholde normale knokler og tenner. Jern bidrar til normal transport av oksygen i kroppen. Disse egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g av varen.
Ved 50 g vare bortfaller egenskapene fra vitamin E, kalsium og jern.
Kvalitetskrav
Kruspersille skal være friske i fargen, hele, saftig og sterkduftende. De skal ikke være slappe, tørre og gule.
Lagring
10°C i potte, 0 - 2°C avskåret
Persille har ulik holdbarhet avhengig av om den er avskåret eller i potte. Generelt holder krydderurter i potte seg lenger enn avskåret.
- Norsk
- Krydderurter
- Engelsk
- Spiced herbs
- Tysk
- Küchen kräuter
- Fransk
- Herbes
- Spansk
- Hierbas
- Italiensk
- Erbe aromatiche, Aromi