Sjalottløk

Sjalottløk stammer fra Midtøsten og ble brakt til Europa av franske korsfarere. Den anses av mange for å være den fineste og mest delikate av løkene.

Sjalottløk består av flere små, avlange løker, også kalt fedd, som henger sammen og som er omgitt et rødbrunt eller gult skall. Sjalottløk har en mer aromatisk smak og mindre syre og bitterhet enn vanlig gul løk. Sjalottløk hever smaken på mange retter og er med god grunn den store helten til mange kokker.

Bruksområde

Sjalottløk har mindre syre og er mindre bitter enn kepaløk. Den er derfor fin å bruke i retter der vi ønsker en mildere løksmak. Sjalottløk er aller best varmebehandlet, da kommer den beste smaken fram.  Den er meget anvendelig og passer til de fleste retter enten den er kokt, smørdampet, woket, bakt eller stekt.

Egenskaper

Løk generelt har lavt energi-  og fettinnhold og har et høyt innhold av kostfiber. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen.

Kvalitetskrav

Sjalottløk skal være fast og velformet, hel, ren og ikke være kuldeskadet. Den skal ha en sterk løkduft og være fast og saftspent. Størrelsen bør være noenlunde jevn.

Lagring

0 - 2°C

Sjalottløk har meget god holdbarhet på linje med kepaløk. Luftfuktigheten bør ikke overstige 65 % relativ fuktighet.

I norsk sesong nå

Sesongmåneder

Januar, Februar, Mars, April, September, Oktober, November, Desember
Norsk
Løk og purre