Spirer
Vanligst er mungbønnespirer og alfalfaspirer, men det kan også skaffes spirer av andre typer bønner, erter, linser og såkalte krydderspirer som er spirer av reddik, sennepsfrø, løk, osv. Spirer har en sprø konsistens og de fleste typene har ganske kraftig smak.
Bruksområde
Spirer som regel brukes rå, som pynt på smørbrød og i andre retter. I omeletter og salater smaker de deilig. Bønnespirer kan også gir et hurtig oppkok og brukes som tilbehør til kjøtt og fisk. Bønnespirer passer utmerket til wok, fordi de beholder sin fine sprø konsistens. De andre spirene passer ikke til oppvarming.
Egenskaper
Spirer består av den konsentrerte næringen fra frøet, og har et mye høyere innhold av mineraler og vitaminer enn ferdige utviklede planter.
Kvalitetskrav
Spirer skal være spenstige og saftspente, de skal ikke være visne eller for langt utviklet. Mugg og råte skal ikke forekomme.
Lagring
Oppbevar spirene i kjøleskap, maks 4 dager ved maks 8°C.
- Norsk
- Spirer
- Engelsk
- Sprouts, Sprouted seeds
- Tysk
- Sprossen
- Fransk
- Germes
- Spansk
- Brotes
- Italiensk
- Germogli