Squash
Squash tilhører nemlig gresskarfamilien, men i motsetning til gresskar høstes denne i umoden tilstand mens skall og fruktkjøtt fortsatt er mykt. Squash ligner på en agurk i utseende, men er noe kortere og formen er rund eller sekskantet. Fruktkjøttet har en fast og jevn konsistens med en nøytral smak. Fargen på skallet er mørkegrønn, grønnstripet eller gul.
Bruksområde
Squash har i seg selv lite smak, men tar gjerne opp smak kokt eller stekt sammen med noe annet. Rå squash kan brukes til det samme som agurk. Den kan brukes naturell i forskjellige salater kuttet i skiver eller biter, og også til ost eller garnityr. Gul rå squash kan være litt bitter så den kan gjerne varmebehandles. Lett kokt eller stekt er squash ypperlig som tilbehør til kjøtt og fisk. Skiver av squash er supert å grille. Squash er veldig godt egnet til å lage spagetti av ved bruk av en spiralizer eller lignende redskap. Squash er en selvfølge i franske klassikere som ratatouille og tian
Egenskaper
Squash har lavt energi - og fettinnhold og høyt kostfiberinnhold. Squash er også en kilde til folat, vitamin C og kalium. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen, mens folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk.
Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.
Kvalitetskrav
Squash skal være velformet og fin. Konsistensen skal være fast og fin uten mørke eller mye flekker i skallet. Skallet skal være glatt eller lett knudret.
Lagring
5 - 8°C
Squash må ikke lagres under 4 °C da dette gir skader. Den må ha høy luftfuktighet for å hindre uttørring. Filmet squash vil ha noe lengre holdbarhet.
Sesongmåneder
Næringstabell
- Spiselig del
- 95 %
- Vann
- 95 g
- Kilojoule
- 70 KJ
- Kilokalorier
- 16 Kcal
- Protein
- 1,2 g
- Karbohydrat
- 2,2 g
- Fett
- 0,1 g
- Norsk
- Squash, sommersquash
- Latin
- Cucurbita pepo
- Engelsk
- Summer squash, Courgette, Zucchini
- Tysk
- Courgette, Zucchini
- Fransk
- Courgette
- Spansk
- Calabazin, Zucchini
- Italiensk
- Zucchina