Forbrukerutviklingen for frukt og grønt konsumet
Se presentasjonen fra fagdagen her
Økning i forbruket av frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) kunngjorde i dag at nordmenns inntak av frukt og grønnsaker har økt for første gang siden 2019, etter flere år med bekymringsfull nedgang. Årets rapport viser en tydelig oppgang etter et spesielt lavt nivå i fjor.
Ifølge årets "5 a day Europe"-undersøkelse har det gjennomsnittlige daglige inntaket av frukt og grønt økt fra 2,9 til 3,3 porsjoner, og andelen som oppfyller anbefalingen om minst fem porsjoner om dagen, har steget fra 18,6 % til 24,5 %. Denne positive utviklingen kan delvis tilskrives de nye nasjonale kostrådene, lansert i august, der anbefalingen for daglig inntak av frukt og grønt ble justert opp til minst fem, og helst åtte, porsjoner per dag. Økt oppmerksomhet i media har bidratt til å fremme bevisstheten om viktigheten av å følge kostrådene.
Samarbeid i grøntnæringen gir resultater
Videre har grøntnæringen samarbeidet om "Grøntløftet," et prosjekt med mål om å øke forbruket gjennom store kampanjer sammen med butikkjeder som Coop, Norgesgruppen og Rema 1000. Denne koordinerte innsatsen har hatt en positiv effekt på forbrukernes valg.
Rapporten viser også at pris på frukt og grønt nå har mindre påvirkning på forbruket enn tidligere. Etter flere år med økonomisk usikkerhet har norsk opprinnelse blitt viktigere for forbrukerne, mens prisen spiller en mindre rolle. En generell økonomisk optimisme blant folk flest ser ut til å føre til mer normale forbruksmønstre, som gir håp om at denne positive trenden fortsetter.
Les hele pressemeldingen her.
Her finne du undersøkelsene fra 5 a day som ble presentert på fagdagen:
Konsum av frukt og grønt i Europa 2024
Konsum av frukt og grønt i Norge 2024