Derfor bør du spise fiber
Hva er fiber?
Enkelt forklart fungerer plantefibrene som bindingsverket i planter. Kostfiber er karbohydrater i maten som ikke blir fordøyd i tynntarmen og bidrar med lite kalorier.
Grønnsaker, frukt, bær, fullkornsprodukter, bønner, linser, nøtter og frø er de viktigste kildene til fiber i kostholdet vårt.
Stabilt blodsukker, vektkontroll og redusert risiko for sykdom
Fiberrik mat er gunstig for blodsukkeret og et stabilt blodsukker gjør det lettere å unngå søte fristelser. Dette kan forklares med at fiberet sveller sammen vann og «tar plass» i magen, slik at vi blir både raskere og lengre mett. De fleste matvarer som er rike på fiber gir i tillegg relativt lite kalorier. Dette gjør det enklere å holde en normal kroppsvekt når man spiser fiberrikt.
Å unngå overvekt og fedme reduserer risiko for flere livsstilsrelaterte kreftformer, hjerte-og karsykdom og diabetes type 2. Fiberrikt kosthold er også positivt for kolesterolet, som er en viktig faktor for utvikling av hjerte- og karsykdommer.
Reduserer risikoen for tykktarmskreft
En mulig er forklaring er at fiber får maten til å gå raskere gjennom tarmen og du unngår forstoppelse. Fiber kan også kan binde opp mulige kreftfremkallende stoffer som finnes i tarmen, slik at de er i mindre kontakt med tarmslimhinnene.
Bedre immunforsvar
Det gjøres mye spennende forskning på sammenhengen mellom bakteriefloraen i tykktarmen og immunforsvaret. Kostfiber som passerer tynntarmen ufordøyd, bidrar til næring til bakterier i tarmen som er forbundet med bedre regulering av immunforsvaret. Les mer: Prebiotisk mat for bedre tarmhelse
Slik spiser du nok fiber
Et kosthold med mye frukt, bær og grønnsaker er fiberrikt. Anbefalingen er å spise minst 5, helst 8 porsjoner frukt, bær og grønnsaker hver dag. Grove kornprodukter, bønner, linser, nøtter, og frø er også gode kilder til fiber. Se etter brødskalaen og velg brød som er tre fjerdedeler eller fire fjerdedeler grovt. Bruk gjerne frø i bakst eller kjøp brød og knekkebrød med frø.