Gå hjem og wok!
Wok - gjerne i en vanlig stekepanne
Mange tror det krever spesialutstyr for å woke. Men man trenger ikke engang en wokpanne for å woke. Bruk gjerne en vanlig stekepanne som settes på eller over sterk varme.
Og hva har man i woken? Tradisjonelle wokretter består i hovedsak av grønnsaker, litt frukt, sjømat, kylling, biffkjøtt eller svinekjøtt, eventuelt med ris som tilbehør.
Grønnsaker, fisk og/eller kjøtt skjæres i strimler og tas over i wokpanne eller en annen egnet panne med varm olje. Det er en fordel å woke små porsjoner om gangen. De oppdelte ingrediensene freses raskt i den varme oljen, smakes til - og er så serveringsklar. Når grønnsakene wokes raskt på høy varme, forsegles overflaten, og både smak, konsistens, farge og næring bevares optimalt. Grønnsaker inneholder masse nyttige stoffer for oss som man ikke får fra andre matvarer. Bl.a.: C-vitamin, A-vitamin, fiber og mineraler som vi trenger for å få kroppen til å fungere best mulig.
Slik går du frem:
- Beregn ca. 450 g pr person (hvorav ev. 150 g er kjøtt, fisk eller kylling).
- Ønsker du å gi kjøttet ekstra smak, legg det i marinade ca. 30 min før steking.
- Grønnsaker, fisk og kjøtt skjæres opp i like store biter, staver eller strimler.
- Varm oljen til høy temperatur i en wok eller stekepanne. Best egnet er rapsolje, men du kan også bruke solsikke- eller soyaolje.
- Wok kjøttet først og legg det til side.
- Wok så grønnsakene i ca. 2 minutter under konstant omrøring.
- Wok bare små porsjoner om gangen ellers kan grønnsakene bli kokt i stedet for stekt.
- Tilsett det tidligere stekte kjøttet og smak til med krydder og ev. sauser.
- Friske urter tilsettes helt til slutt.
- Wokmat serveres umiddelbart.