Hvor mye frukt og grønt skal vi spise?
Dette er en porsjon
En porsjon tilsvarer 100 gram. Det vil si at målet er å spise minst 5, helst 8 porsjoner frukt, bær og grønnsaker hver dag, fordelt på halvparten frukt og bær og halvparten grønnsaker. Både friske, fryste, hermetiske og varmebehandlede frukt, bær og grønnsaker teller med. Et lite glass juice kan telle som 1 porsjon. Når vi drikker juice er mye av fiberet fjernet og da også noen av helseeffektene. Derfor anbefales det at vi ikke drikker mer enn 1 av porsjonene som juice.
Spis regnbuens farger
Frukt, bær og grønnsaker inneholder mange ulike næringsstoffer og plantestoffer som har viktige funksjoner i kroppen. Vitaminene og de gode plantestoffene følger ofte fargen til frukten og grønnsaken. Det er derfor en fordel å spise litt forskjellige frukt og grønnsaker. For eksempel er mørkegrønne grønnsaker som grønnkål, brokkoli og rosenkål gode kilder til både folat, vitamin K, vitamin E og vitamin C. Den oransje fargen i gulrot og søtpotet kjennetegnes ved at de er gode kilder til betakaroten, som omdannes til vitamin A i kroppen. Tomatene får den røde fargen fra antioksidanten lykopen. Les gode grunner til hvorfoir Derfor bør du spise tomat
Så lett får du i deg anbefalingen
La frukt, bær og grønnsaker være en naturlig del av hvert måltid. Til frokost kan du ha bær på havregrøten eller friske grønnsaker på brødskivene, til lunsj kan du lage suppe eller smoothie, til middag kan du ha salat ved siden av og til kvelds kan du ha avokado på brødskiven eller omelett med grønnsaker. Maten både ser bedre ut og smaker bedre med frukt, bær og grønnsaker til.
Ha alltid frukt, bær og grønnsaker tilgjengelig og gjør det til en vane å fargelegge maten.
Hvorfor spise så mye frukt og grønt?
Frukt, bær, og grønnsaker en av de viktigste kildene til fiber i kostholdet. Et fiberrikt kosthold holder deg lengre mett, gir et mer stabilt blodsukker og en smidig fordøyelse. Et kosthold rikt på frukt,bær og grønnsaker kan med andre ord bidra til jevn energi utover dagen, og bør være en del av et sunt og variert kosthold for både store og små. Frukt, bær og grønnsaker inneholder mye vann og lite fett, og gir derfor lite energi (kalorier). Å spise matvarer med lav energitetthet og med mye fiber kan være gunstig for å holde en stabil kroppsvekt.
Et kosthold med et høyt og variert inntak av frukt og grønnsaker kan bidra til å forebygge sykdom og er forbundet med redusert risiko for hjerte- og karsykdommer og for flere vanlige kreftformer.