Vitamin C
Hva er C-vitamin bra for?
Vitamin C er en viktig antioksidant som bidrar til å opprettholde et godt immunsystem. Antioksidanter er stoffer i maten som kan bidra til å beskytte cellene i kroppen mot skade som kan påvirke utviklingen av en rekke sykdommer og tilstander.
Vitamin C bidrar også til å øke opptaket av jern (ikke-hemjern) fra vegetabilske matvarer. Et par paprikaskiver og et glass appelsinjuice til en grov brødskive vil for eksempel øke opptaket av jern fra kornet i brødet.
Hva er dagsbehovet for vitamin C?
- Kvinner: 95 mg
- Menn: 110 mg
- Barn: 25- 55 mg
- Gravide og ammende: 105- 155 mg
I hvilke matvarer finner du mye vitamin C?
Frukt, bær og grønnsaker er de eneste gode kildene til vitamin C i kostholdet. Det anbefales å spise minst 5 og helst 8 porsjoner frukt bær og grønnsaker hver dag, ikke bare fordi det inneholder vitamin C, men også for å sikre inntaket av andre viktige vitaminer, mineraler og fiber.
Spiser du anbefalt mengde frukt og grønt dekker du dagsbehovet for vitamin C uten problem.
Les mer her: 5 grunner til å spise mer frukt, bær og grønnsaker.
Matvarer med mye vitamin C
Svært mange frukt, bær og grønnsaker inneholder vitamin C, her ser du hvor mye vitamin C det er i 100 gram i noen av de beste kildene - som er omtrent det samme som en håndfull, altså en porsjon.
Rød paprika | 140 mg |
Brokkoli | 89 mg |
Rosenkål | 85 mg |
Grønnkål | 120 mg |
Jordbær | 69 mg |
Appelsin | 54 mg |
Kålrot | 30 mg |
Kiwi |
91 mg |
Klementin |
37 mg |
Poteter regnes som en av våre viktigste kilder til vitamin C i det norske kostholdet siden dette er noe vi spiser mye av. Ved å spise tre mellomstore poteter til middag kan du enkelt dekke en tredjedel av dagsbehovet for vitamin C.
Tips for å bevare vitaminet under matlagning
Vitamin C er vannløselig og kan brytes ned av koking, lys, oksygen, røyking og varme. Dampkoking eller rask koking i lite vann bevarer mest vitamin C – ta gjerne vare på kokevannet til supper og sauser. Baking i ovn er også en god metode. Oppdelt frukt og grønt bør dekkes til for å unngå vitamintap fra oksygen.
Trenger jeg tilskudd?
Tilskudd av vitamin C vil ikke være nødvendig så lenge du spiser frukt og grønt. Det er ingenting som tyder på at et overskudd beskytter oss eller er spesielt gunstig. Derfor er det ikke noe poeng å helgardere seg ved å spise kosttilskudd, når man ellers har et sunt og variert kosthold.
Røykere har økt behov for vitamin C og bør spise mat som gir 40 mg ekstra hver dag.