Fermentert rødkål og hvitkål

Fermentert kål, sauerkraut

Forsøk deg på fermentert kål - eller sauerkraut som mange kaller det. Et tilbehør med lange tradisjoner bl.a. i Tyskland, Polen og Østerrike. Den er enkel å lage, men den trenger tid til selve fermenteringsprosessen. Fermentert kål blir bare bedre og bedre jo lengre den lagres. Den kan minne om surkål, men den er ikke kokt. Bruk samme oppskrift med rødkål, om du ønsker det.

Ingrediensliste

Ingredienser

  • 1 hodekål
  • 1 ss salt
  • 2 ss karve
  • 1 ts malt ingefær
  • 1 ts malt nellik
  • 1 ts malt allehånde
  • 1 ts malt muskat

Fremgangsmåte

  1. Del hodekålen i to og fjern de ytterste bladene og den grove "stilken".  Skyll den godt.
  2. Finkutt kålen med en skarp kniv eller bruk en mandolin. Ha den over i en stor bolle. Ha på salt og la den stå i 10 minutter.
  3. Bruk hendene til å massere kålen til den slipper væske (ca. 20 minutter).
  4. Bland inn karve og øvrig krydder.
  5. Ha kålen på tette glass, men ikke fyll dem helt opp til kanten. Kålen skal dekkes av vesken. Ha på kaldt kokt vann om der er nødvending med mer veske. Det kan variere hvor mye veske kålen slipper ut.
  6. La glassene stå på kjøkkenbenken i romtemperatur for å sette i gang fermenteringsprosessen.
  7. Åpne lokket for å slippe ut gass som danner seg 1-2 ganger i døgnet.
  8. Etter ca. 7 dager har den fått en smak av fermentering. Da skal den oppbevares i kjøleskapet til den skal brukes. Den holder seg i minst en måned.
  9. Det er viktig med god hygiene under hele prosessen.
Del på Facebook