01.04.2020 12:54:39 av Gerd Byermoen, Kommunikasjonssjef

Hvordan unngå at korona-tiltakene vil bli en trussel for folkehelsen?

- Vi vet at de som har med matpakke på jobb spiser en porsjon mindre grønt enn de som spiser lunsjen sin i en kantine, forteller Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (1). Vi er redd vi vil se den samme utviklingen når folk lager sin egen lunsj hjemme, sier hun, og sender en oppfordring om å fylle opp minst halve tallerkenen med grønt.

Hverdagsrutinene er endret for mange. I starten var det kanskje hyggelig å få litt mer tid sammen, så ble det for mange litt kjedelig og utfordrende. Det anbefales å holde på hverdagsrutinene, og en ting er sikkert. En god lunsj er bra for både store og små, og selv om vi skal holde på gode rutiner trenger vi ikke spise det samme hver dag.

Handlemønsteret vår endres

Impulshandlingen i dagligvarebutikkene går ned når vi alle blir flinkere til å handle mye og sjelden. Vanlig handlemønster i Norge er å være innom en dagligvarebutikk 3 – 5 ganger pr. uke. Nå har svært mange redusert dette til å handle 1 – 2 ganger i uken. Dette er bra for hindring av smittespredning, men det har også den konsekvensen at folk kjøper mer av de varene som holder seg godt, som kjeks og sjokolade, og mindre av de varene med kort holdbarhet, som friske bær og fristende frukt.

Sørg for bra hverdagssnacks

Det kan være enkelt og fristende å «kose seg litt ekstra», og det er bra. Tenk bare over hva som skal til for å kose seg. Lag et utvalg av friske grønnsaker til å knaske på gjennom dagen. Det kan være agurk i staver eller tykke skiver, småtomater, gulrotstaver og kanskje noen appelsin og eplebåter. Til sammen blir dette et fristende knaskemåltid, som helt sikkert får ben å gå på, både hos store og små. Det holder småsulten unna og humøret oppe. Sist, men ikke minst, bidrar det til at kroppen får bra påfyll som gjør godt både på kort og lang sikt.

Bruk påskeferien til å lage god mat sammen

Påsken 2020 kommer til å bli skrevet inn i historien som annerledespåsken. Den påsken vi ikke fikk reise på hytta, men som ga oss god tid hjemme, samtidig som vi ikke skal invitere til store sammenkomster. Vi får med andre ord god tid til å lage mat, og til å lære noe nytt vi kan ta med videre i hverdagen når den igjen skal begynne å virke som normalt.

Det finnes så mye godt vi kan lage, og barna blir også glade for å få være med i matlagingen. Bruk tiden godt og få nye smaksopplevelser.

Tre tips til deilige lette lunsjretter:

Dette er en frisk og mettende salat som kan serveres med litt brød til:

Salat med epler og valnøtter

Navnet salat caprese betyr salat fra Capri. Den består av tomater, basilikum og mozzarella, som er en helt perfekt smak av Italia. Her har vi brukt mozzarellakuler og små cherrytomater. Server salat caprese som en egen rett til lunsj eller som forrett:

Salat caprese med mozzarellakuler

Denne tomatsalaten med avokado og rødløk er mettende og smaker nydelig til lunsj for eksempel med en liten toast til. Den passer også fint som tilbehør til middagen:

Tomat- og avokadosalat

 

[1] Undersøkelse 5 a day Europe, 2018.