Grønnkål
Grønnkål er en kålsort og botanisk i slekt med de andre kåltypene vi kjenner til. Denne er likevel litt spesiell da den ikke danner et fast hode, men består av stilker i forskjellige lengder med mer eller mindre krusete blader. Den hører til gruppen bladkål. Grønnkål er mørkegrønn, saftig og sprø. Den har en kraftig kålsmak og brukes som grønnsak. Kålsmaken kan bli litt mildere om grønnkålen blir utsatt for frost. Da omdannes karbohydratene til sukker og smaken blir søtere. Derfor kan gjerne frisk grønnkål fryses før videre tilberedning. Er bladene litt slappe, har de godt av å ligge i kaldt vann en stund for å få spensten tilbake.
Bruksområde
Grønnkål har en god og kraftig kålsmak. Den kan gjerne spises rå i salat, men er vel så god når den er varmebehandlet. Den kan smørdampes, wokkes, kokes, bakes og stekes. Den er nydelig i supper, stuinger og omeletter. Grønnkålchips er den beste snacksen. Grønnkål er også super å bruke i smoothie.
Egenskaper
Grønnkål har både lavt energi - og fettinnhold, samtidig som den har et høyt innhold av protein, beta-karoten, vitamin E og vitamin C, kopper og kostfiber. Grønnkål er også en kilde til vitamin B6, folat, kalsium og kalium. Protein bidrar til vekst i muskelmasse. Beta-katoten omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn. Vitamin E bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress, mens vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen. Vitamin B6 bidrar til normal energiomsetning, mens folat bidrar til å redusere stress og utmattelse. Kalsium bidrar til å opprettholde normale knokler og tenner, mens kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk.
Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.
Kvalitetskrav
Grønnkål finnes i forskjellige varianter med ulik størrelse. Det er derfor ingen kvalitetskrav til størrelse, men bladene skal ha en jevn grønn farge, være velutviklede og krusete. Grønnkål skal også være saftig, fri for skader og ha en frisk lukt.
Lagring
0 - 2°C
Grønnkål har kort holdbarhet og egner seg ikke for langtidslagring. Ved optimal lagring på 0° C har den best holdbarhet. Grønnkål bør ha høy luftfuktighet og være beskyttet mot direkte lufttrekk og etylen.
Sesongmåneder
Næringstabell
- Spiselig del
- 60 %
- Vann
- 85 g
- Kilojoule
- 150 KJ
- Kilokalorier
- 36 Kcal
- Protein
- 3,3 g
- Karbohydrat
- 2,2 g
- Fett
- 0,7 g
- Norsk
- Grønnkål
- Latin
- Brassica oleracea sabellica
- Engelsk
- Kale, Curly kale
- Tysk
- Grünkohl
- Fransk
- Chou frisé, chou vert
- Spansk
- Col bretona, Col rizada
- Italiensk
- Cavolo riccia, Cavolo nera