Gulrot

Gulrot er en av de mest brukte grønnsakene i Norge – mild, søt og sprø, og superallsidig i bruk. Den oransje fargen kommer fra betakaroten, som kroppen omdanner til vitamin A – viktig for syn, hud og immunforsvar.

Gulrøtter finnes i mange varianter: lange, korte, runde – og i flere farger enn bare oransje. Det finnes også gule, hvite, lilla og nesten svarte gulrøtter. De selges både i bunter med gresset på eller pakket i poser og beger.

Bruksområder

  • Rå som snacks eller i matpakken
  • Revet til middag, f.eks. til fisk
  • Kokt, bakt, stekt eller woket
  • I supper, gryter, rotmos og potetmos
  • Perfekt å bruke i bakst for et mer saftig resultat!

Se alle oppskriftene med gulrot her.

Egenskaper

Gulrot har et høyt innhold av betakaroten, som omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn. Gulrot har også et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen og gjør at maten blir værende lengre i magesekken før den sendes videre til tynntarmen (der næringsopptaket skjer), dette gir en senere blodsukkerstigning, jevnere og mer langvarig energi.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Gulrot skal være fast, og fri for brune flekker, fremmed smak eller lukt. Gulrot skal være uten sprekker eller misfarging i toppen. Vasket gulrot skal være hel og ren. På buntegulrot skal gresset være friskt og grønt.

Lagring

0 - 2°C

Holdbarhet er avhengig av luftfuktighet. På spesiallager er gulrot holdbar i mange måneder.
Gulrot taper fuktighet 10 ganger raskere enn en potet pga. sitt tynne skall. Det sier seg selv at den liker en fuktig atmosfære med god luftsirkulasjon.

Historie

Gulrota stammer fra Midtøsten og Sentral-Asia, og har vært dyrket i over 2000 år. Araberne tok den med til Spania for rundt 1000 år siden, og derfra spredte den seg videre i Europa. Opprinnelig var gulrøttene ofte lilla og ble brukt som fargestoff. Først på 1800-tallet ble den oransje varianten slik vi kjenner den i dag, vanlig å dyrke.

I norsk sesong nå

Sesongmåneder

Hele året
Norsk
Gulrot
Latin
Daucus carota
Engelsk
Carrot
Tysk
Karotte, Mohrübe
Fransk
Carotte
Spansk
Zanahoria
Italiensk
Carota

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
89 %
Vann
89 g
Kilojoule
153 KJ
Kilokalorier
36 Kcal
Protein
0,7 g
Karbohydrat
6,7 g
Fett
0,1 g

Lag noe godt med gulrot

Flere oppskrifter med gulrot

Norske gulrøtter - film