Gulrot
Gulrøtter finnes i mange varianter: lange, korte, runde – og i flere farger enn bare oransje. Det finnes også gule, hvite, lilla og nesten svarte gulrøtter. De selges både i bunter med gresset på eller pakket i poser og beger.
Bruksområder
- Rå som snacks eller i matpakken
- Revet til middag, f.eks. til fisk
- Kokt, bakt, stekt eller woket
- I supper, gryter, rotmos og potetmos
- Perfekt å bruke i bakst for et mer saftig resultat!
Se alle oppskriftene med gulrot her.
Egenskaper
Gulrot har et høyt innhold av betakaroten, som omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn. Gulrot har også et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen og gjør at maten blir værende lengre i magesekken før den sendes videre til tynntarmen (der næringsopptaket skjer), dette gir en senere blodsukkerstigning, jevnere og mer langvarig energi.
Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.
Kvalitetskrav
Gulrot skal være fast, og fri for brune flekker, fremmed smak eller lukt. Gulrot skal være uten sprekker eller misfarging i toppen. Vasket gulrot skal være hel og ren. På buntegulrot skal gresset være friskt og grønt.
Lagring
0 - 2°C
Holdbarhet er avhengig av luftfuktighet. På spesiallager er gulrot holdbar i mange måneder.
Gulrot taper fuktighet 10 ganger raskere enn en potet pga. sitt tynne skall. Det sier seg selv at den liker en fuktig atmosfære med god luftsirkulasjon.
Historie
Gulrota stammer fra Midtøsten og Sentral-Asia, og har vært dyrket i over 2000 år. Araberne tok den med til Spania for rundt 1000 år siden, og derfra spredte den seg videre i Europa. Opprinnelig var gulrøttene ofte lilla og ble brukt som fargestoff. Først på 1800-tallet ble den oransje varianten slik vi kjenner den i dag, vanlig å dyrke.
Sesongmåneder
- Norsk
- Gulrot
- Latin
- Daucus carota
- Engelsk
- Carrot
- Tysk
- Karotte, Mohrübe
- Fransk
- Carotte
- Spansk
- Zanahoria
- Italiensk
- Carota
Næringstabell
- Spiselig del
- 89 %
- Vann
- 89 g
- Kilojoule
- 153 KJ
- Kilokalorier
- 36 Kcal
- Protein
- 0,7 g
- Karbohydrat
- 6,7 g
- Fett
- 0,1 g