Ruccula
Smaken er meget kraftig, og ruccula brukes både som salat og som krydder. Ruccula har etter hvert blitt vanlig på markedet i Norge og er veldig populær. Den vanligste typen kalles for vill ruccula selv om den ikke vokser vilt. Det finnes også en dyrket ruccula som har bredere blader og mildere smak.
Bruksområde
Salat brukes i hovedsak som råkost i salatbollen eller som tilbeør til taco, hamburger, kebab og andre retter. Salat kan også brukes til å pynte matfat og smørbrød. Isbergsalat kan også brukes til wok. I Belgia og Nederland brukes sikorisalat like ofte som kokt grønnsak som til salat. Bitre salater kan legges i lunkent vann i 15 min før de skal brukes i salatbollen. Da vil det meste av bitterheten forsvinne.
Egenskaper
Ruccula har lavt energi- og fettinnhold og høyt innhold av folat og kostfiber. Ruccula er også en kilde til beta-karoten, vitamin C, kalium og kalsium. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens kostfiber er gunstig for fordøyelsen. Beta-karoten omdannes til vitamin A i kroppen, som bidrar til normal hud og normalt syn. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer, mens kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk. Kalsium bidrar til å opprettholde normae knokler og tenner.
Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.
Kvalitetskrav
Salat skal være hel og saftspent. Den skal være sorttypisk og normalt utviklet. Hodesalatene skal ha sammenhengende hoder som skal være kuttet like nedenfor bladfestet. Råte, mugg, kuldeskade eller insektsangrep skal ikke forekomme.
Lagring
0 - 2°C
Sesongmåneder
Næringstabell
- Spiselig del
- 92 %
- Vann
- 96 g
- Kilojoule
- 51 KJ
- Kilokalorier
- 12 Kcal
- Protein
- 0,8 g
- Karbohydrat
- 1,5 g
- Fett
- 0,1 g
- Norsk
- Salater
- Latin
- Lactuca sativa og Chicorium
- Engelsk
- Lettuce
- Tysk
- Salat
- Fransk
- Laitue
- Spansk
- Lechuga
- Italiensk
- Lattuga