Tomater
Tomater kommer opprinnelig fra Syd-Amerika og kom til Europa med Colombus. Tomatplanten ble først brukt som prydplante, og det var først på 1800-tallet at tomat ble populær som mat i Italia og andre land rundt Middelhavet. Det var så sent som etter første verdenskrig at tomat ble akseptert og vanlig i Nord-Europa. Tomat dyrkes både på friland og i drivhus over store deler av verden. Tomat har et tynt skall og relativt tynt fruktkjøtt, som omgir en geleaktig masse, hvor det sitter mange flate frø. Den bløte massen, hvor frøene sitter, ligger i flere kamre. Den vanligste sorten er runde, glatte tomater, ca. 4 - 7 cm i diameter og med 3 - 5 fruktkamre. Det finnes tomater i et utall av varianter, de kan være mørkerøde, lyserøde, oransje eller gule. Størrelsen varierer fra de minste cherrytomatene på et par centimeter i diameter, til bifftomater som kan veie over 250 g. Antall fruktkamre varierer fra to til mer enn ti, og fasongen varierer fra rund, til avlang, flaske- eller pæreformet; de kan være glatte og jevne eller ha tydelige langsgående riller. Det er også forskjeller i tykkelsen på fruktkjøttet og smaksegenskapene. Tomater selges enten løse eller hengende på stilk. I de seneste årene har tilbudet av tomater økt kraftig og man kan nå også få de fleste typene som klasetomater. Tomater kan høstes når de er modne innvendig selv om skallet ikke har fått fullstendig farge. Dette utvikler seg under distribusjonen.
Bruksområde
Tomat har et stort bruksområde og kan tilberedes på mange forskjellige måter. Tomat kan spises naturell, kokt, smørdampet, stekt eller gratinert. God i salater eller som tilbehør. Grønne tomater er godt egnet til sylting.
Egenskaper
Tomater er en god kilde til både beta-karoten, vitamin C, og kostfiber. Beta-karoten omdannes til vitamin A i kroppen som bidrar til å opprettholde normal hud og normalt hår, mens vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen, gir økt metthetsfølelse og fungerer som fin næring til de gode tarmbakteriene som påvirker immunforsvaret vårt positivt.
Tomater er rike på antioksidanten lykopen, som i flere studier er forbundet med redusert risiko for prostatakreft, men gjennom årene er det kommet studier med sprikende resultater. Mange studier viser en klar sammenheng, andre kan ikke dokumentere denne sammenhengen. Det trengs derfor mer forskning på området, men det skader uansett ikke å piffe opp kostholdet sitt med tomater.
Lykopen tas best opp i kroppen om tomatene varmes opp og i kombinasjon med litt fett. Surr derfor tomater og løk raskt i pannen i litt olje når du lager tomatsaus eller tomatsuppe.
Kvalitetskrav
Tomater skal være hele, rene, og fri for fremmed lukt eller smak. De skal være sortstypiske av form og utseende. Skallet skal være stramt og skinnende, uansett i hvilken modningsgrad tomaten er. Den skal ikke ha bløte flekker, eller "grønn skulder" som vil si grønnfarge fra stilkfestet og et stykke nedover på tomaten.
Lagring
Modne tomater har kort holdbarhet. Ved oppbevaring under 8 °C taper tomater smak og aroma, og blir raskere bløte. Tomater skiller ut mye etylen og bør ved lagring holdes borte fra varer som er ømfintlig for etylen.
Sesongmåneder
Næringstabell
- Spiselig del
- 100 %
- Vann
- 94 g
- Kilojoule
- 74 KJ
- Kilokalorier
- 18 Kcal
- Protein
- 0,7 g
- Karbohydrat
- 2,5 g
- Fett
- 0,2 g
- Norsk
- Tomater
- Latin
- Lycopersicon lycopersicum L.
- Engelsk
- Tomato
- Tysk
- Tomate
- Fransk
- Tomate
- Spansk
- Tomato
- Italiensk
- Pomodoro