Derfor elsker vi tomater
Et fantastisk mangfold
I dag har vi et enormt utvalg av tomater, både store og små, i flere forskjellige farger og fasonger. Nå har vi tilgang på friske og smakfulle tomater hele året, og en ganske stor andel er produsert i Norge.
Når lokale grønnsaker er nyhøstet smaker de nydelig og veien fra jordet til bordet er ikke så lang. Norske tomater er som regel i butikkene fra mai til oktober, og noen norske produsenter produserer nå tomater gjennom hele året.
I en forbrukerundersøkelse gjennomført av Nofima i mai 2019 foretrakk 80 prosent den norske tomaten fremfor den importerte. De som foretrakk den norske tomaten begrunnet det med at den hadde mer smak, var søtere, og hadde en finere rødfarge.
Derfor bør vi spise enda mer tomater
Etterfulgt av gulrot er tomat den grønnsaken vi spiser mest av. Tall fra Frukt og grøntstatistikken 2020 viser at vi i snitt spiser ca. 7 kg friske tomater pr person i året. Forbruket har økt med 2 prosent pr. år de siste 10 årene. I tillegg bruker vi mye tomater fra boks til ulike sauser og supper.
Ifølge World Cancer Research Fund (WCRF) sin nyeste rapport fra 2018 kan fem porsjoner frukt og grønnsaker redusere risikoen for kreft i nese, munnhule, svelg, strupehode, lunge, spiserør, magesekk og tykk-/endetarm. Anbefalingen er å variere med frukt og grønnsaker med forskjellig farger og inkludere røde, grønne, gule, hvite, lilla og oransje grønnsaker i løpet av uken. La derfor tomater være en del av dine “5 om dagen”. Det er først og fremst et variert og høyt inntak av frukt og grønnsaker som kan assosieres med redusert risiko, og ikke enkeltråvarer alene.
Det forskes fremdeles på hvordan frukt, bær og grønnsaker beskytter mot kreft. Dette kan sannsynligvis forklares med det høye innholdet av fytokjemikalier, i tillegg til at et høyt inntak av frukt og grønnsaker er assosiert med mindre overvekt, som i seg selv er påpekt av WCRF som den største risikofaktoren for utvikling av en rekke kreftformer.
De fleste fytokjemikalier er antioksidanter som kan beskytte cellene våre mot skade og forebygge sykdom. Tomater er rike på antioksidanten lykopen, som i flere studier er forbundet med redusert risiko for prostatakreft, men gjennom årene er det kommet studier med sprikende resultater. Mange studier viser en klar sammenheng, andre kan ikke dokumentere denne sammenhengen.
I professor for ernæringsvitenskap Rune Blomhoff, sin bok “Mat mot kreft” beskrives mulige årsaker til at forskningen viser ulike resultater. Blomhoff påpeker blant annet at lykopeninnholdet i tomater kan være veldig varierende, og at studiene kan ha brukt tomater eller tomatprodukter med ulikt innhold av lykopen, og at de derfor får ulike funn. Det trengs derfor mer forskning på området.
Men en ting er i alle fall sikkert – det er bare å spise tomater, de går under anbefalingen fra WCRF om røde grønnsaker, og hører definitivt hjemme i et sunt kosthold.
Bedre opptak med oppvarmede tomater
Lykopen er et av de mest aktive stoffene i tomater og det er også det som gir den karakteristiske røde fargen. Lykopen tas enda bedre opp i kroppen om tomatene varmes opp og i kombinasjon med litt fett. I Blomhoff sin bok påpeker han at det er de kokte tomatproduktene med litt olje som ser ut til å ha den beste effekten i forhold til kreftrisiko i prostata, men flere studier trengs for å kunne si noe sikkert.
Tomatsuppe og tomatsaus er uansett kjempegodt, og kan spises med den beste samvittighet. Hva med denne hjemmelagede tomatsuppen med hvitløk?