Blomkål

Blomkål er en av de mest allsidige grønnsakene vi har. Den er mild på smak, sprø i konsistensen og passer til det meste.

Blomkål er botanisk sett litt spesiell – det hvite blomkålshodet består av tettpakkede blomsterknopper som ennå ikke har utviklet seg til full blomst. Derav navnet blomkål, som betyr "blomstrende kål". De grønne bladene rundt beskytter hodet mot sollys, noe som gjør at blomkålen beholder sin karakteristiske hvite farge.

Bruksområde

Mulighetene er nesten uendelige. Du kan koke den, dampe den, bake den i ovn, gratinere den, frityrsteke den eller lage en silkemyk blomkålkrem. Den passer i supper, gryter, wok, gratenger og stuinger. Rå blomkål i små buketter smaker friskt i salater eller som snacks med en god dip. Tykkere skiver kan grilles og få en deilig, nøtteaktig smak. Raspet blomkål fungerer dessuten utmerket som et lett og lavkarbo alternativ til ris.

Egenskaper

Blomkål har både lavt energi - og fettinnhold. Den er spesielt rik på vitamin C, folat, kalium og kostfiber.  Vitamin C bidrar til å opprettholde et normalt immunsystem og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen og gjør at maten blir værende lengre i magesekken før den sendes videre til tynntarmen (der næringsopptaket skjer), dette gir en senere blodsukkerstigning, jevnere og mer langvarig energi. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse og kalium bidrar til å opprettholde et normalt blodtrykk.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Blomkålhodet skal være fast, tett og sprøtt. Fargen skal være hvit eller kremfarget. Bladene skal være friske og sprø uten tegn til bladløsning eller misfarging. Blomkål må behandles forsiktig. Den får ellers lett mørke flekker.

Lagring

0 - 2°C

Blomkål av god kvalitet egner seg godt til lagring forutsatt at omgivelsene er optimale. Dette krever høy luftfuktighet, lav temperatur og beskyttelse mot lufttrekk. Etylenpåvirkning kan unngås ved filming av varen.

Historie

Blomkål har røtter i landene rundt Middelhavet, der den ble dyrket allerede i oldtiden. I dag finnes den over hele verden, også i norske åkre store deler av året. 

Sesongmåneder

Juni, Juli, August, September, Oktober

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
74 %
Vann
92 g
Kilojoule
97 KJ
Kilokalorier
23 Kcal
Protein
1,9 g
Karbohydrat
2,3 g
Fett
0,2 g
Norsk
Blomkål
Latin
Brassica oleracea var. Botrytis
Engelsk
Cauliflower
Tysk
Blumenkohl
Fransk
Chou-fleur
Spansk
Coliflor
Italiensk
Cavolfioro

Lag noe godt med blomkål

Utplanting av blomkål