Derfor bør du spise brokkoli
Rik på av vitaminer og fiber
Det er mange grunner til å spise mer brokkoli, bare tre små buketter gir mer vitamin C enn en appelsin! I tillegg er brokkoli en god kilde til vitamin K, folat (et B-vitamin) og kalium som bidrar til å opprettholde et normalt blodtrykk.
- Vitamin C er helt sentralt for et godt fungerende immunforsvar og bidrar til bedre opptak av jern fra andre matvarer.
- Fiber gjør godt for fordøyelsen, gir metthetsfølelse og fungerer som mat for tarmbakterier som er forbundet med bedre helse. Les mer om prebiotisk mat for bedre tarmhelse her.
- Folat er viktig for normal bloddannelse og for immunforsvaret. Les mer om folat her.
- Vitamin K er viktig for å opprettholde et sterkt skjelett og for at blodet skal koagulere normalt, altså at det stivner og danner en skorpe når du får et sår eller en skade. Les mer om vitamin K her.
Tips! For å bevare mest mulig av vitamin C-innholdet i brokkolien, bør du være bevisst på tilberedningsmetoden. Les mer om hvordan du bevarer mest mulig av vitaminet her.
Spennende plantestoffer
I tillegg inneholder brokkoli glukosinolater som omdannes til isotiocyanat når vi tygger. Flere studier tyder på at dette plantestoffet både har antioksidant, antiinflammatoriske og kreftforebyggende egenskaper. Les mer om antioksidanter her.
En favoritt blant mange – med god grunn
Brokkoli er en stor favoritt hos mange og egner seg både i wok, supper, pureer og salater. Det er både enkelt og godt å dampe eller koke brokkoli og servere den til middagen. Men brokkolibukettene må ikke koke for lenge, ett par minutter er som regel nok.
Ikke vær redd for å smaksette denne deilige knasende grønnsaken, prøv deg litt frem. Hva med å steke den med litt hvitløk og drysse på fersk parmesan?