Enkel, sunn og rimelig studentmat
Planlegg uken og bruk opp restene
Ta en titt i kjøleskapet før du handler og planlegg å lage noe som du kan bruke restene til. Matsvinn er verken godt for lommeboken eller miljøet. Som student er det kanskje litt trangt om plassen på kjøkkenet også? Det kan derfor være fint å bruke opp det du har før du fyller opp på nytt.
Få på plass rimelige basisvarer
For å spare penger er det lurt å ha noen basisvarer som du tar utgangspunkt i når du skal lage mat. Gode, næringsrike og rimelige basisvarer som du kan bruke hele året er løk, gulrøtter, poteter og kål. Bruk i tillegg andre frukt, grønnsaker og bær som er i sesong.
Les mer: Sesongkalender for norske frukt, bær og grønnsaker.
Andre basisvarer:
- Krydder: Salt, pepper, oregano, malt muskattnøtt, karri, paprikapulver, hvitløkspulver, timian og andre krydder du liker godt.
- Tørrvarer: fullkornsris, fullkornspasta, tørrgjær, sammalt hvetemel, siktet hvetemel, lettkokte havregryn, tomatpuré, buljongterninger, eplecidereddik/hvitvinseddik, hermetiske linser, og hakkede tomater.
- Rapsolje til steking og extra virgin olivenolje til kalde retter.
Lær deg å lage wok, omelett, suppe og enkle gryter
Wok, omelett, supper og gryter kan gjøres enkelt og raskt, og kan lages som middag ene dagen og spises som lunsj dagen etter. Når du først har laget det noen ganger vil du enkelt se hvordan du kan bytte ut noen av grønnsakene med andre for å bruke opp det du har.
Les mer: Slik lager du grønnsakssuppe
Her får du også gode oppskrifter med omelett og wok.
Lærer du deg grunnteknikkene innen matlagning er det enklere å kunne eksperimentere og se for seg hva man kan bruke restene til. Øvelse gjør mester og det kan være greit å ha noen gode oppskrifter å støtte seg på i starten.
Her er noen næringsrike, rimelige og enkle gryter som er like gode dagen etter:
Indiskinspirert potetgryte med linser
PS: Ris og pastarester må kjøles ned raskt og oppbevares i kjøleskap. Les mer om hvorfor her.
Sunne retter
Et sunt kosthold trenger ikke være vanskelig eller komplisert, la minst halve tallerkenen bestå av frukt, grønnsaker eller bær og reduser mengden fastfood og mat som inneholder mye sukker og salt i hverdagen. Velg grove produkter når det er mulig og spis gjerne fisk 2-3 ganger i uken. Lager du mye av maten selv er mye gjort, og det er som regel lønnsomt også.
Les mer: Gode retter med kål